У Вуковару основано Академско удружење српске омладине „Јосиф Руњанин“

У Вуковару је петог јула основано Академско удружење српске омладине „Јосиф Руњанин“ које ће деловати на подручју Осјечко-барањаске и Вуковарско-сремске Жупаније.

За председника новооснованог удружења изабран је Душан Велимировић из Вуковара, а заменици су Милица Шарчевић из Вуковара и Александар Илинчић из Даља. У управном одбору уз њих ће бити и Владимир Хорват из Кнежевих Винограда те Јована Поповић из Белог Манастира. За секретара удружења изабран је Јован Влаовић из Даља.

Намера удружења је окупљање свих академских грађана са подручја ове две најисточније хрватске жупаније млађих од 40 година. Циљеви удружења биће и организовање хуманитарних акција, разних промоција, трибина и предавања, али, како кажу из удружења, најважнији циљ је упознавање младих са подручја ове две жупаније те њихово подстицање на активнији јавни живот.

– Ово удружење младих основали смо с намером да промовишемо, развијамо и унапређујемо европске вредности, демократске тековине, права загарантована Ердутским споразумом, људска права и права младих, информисање младих уз активно потицање друштвеног и социјалног предузетништва, волонтерства и пружања услуга социјално осетљивим, маргинализованим групама људи, на пример давања инструкција ученицима и студентима, сакупљања хуманитарне помоћи, помоћ старијим особама и сл. Удружење би као свој главни циљ имало да повеже како младе Србе на истоку Републике Хрватске, тако и младе Србе из Републике Хрватске који, из различитих разлога, тренутно живе ван њених граница – објашњава секретар новооснованог удружења Јован Влаовић.

 

Желе да окупе и повежу младе Србе


Такође, удружење младих имало би за сврху упознавање и умрежавање, потицање на рад и афирмисање младих припадника српске националне мањине у смеру активнијег бављења друштвеним темама и проблематиком са којом се свакодневно суочавају. Од пасивних посматрача млади треба да постану активни учесници дешавања око њих, на начин да чланови удружења и шира млађа популација остваре своје потенцијале и таленте зарад општег напретка друштва, а нарочито српске националне мањине на подручју источне Славоније, Барање и западног Срема.

– Један од наших задатака биће и то да младе припаднике српске националне мањине информишемо о могућностима обављања стручних пракси, запошљавања и стипендирања, али исто тако и информисања о догађајима од значаја за српску националну мањину у Републици Хрватској и о деловању институција српске националне мањине у Републици Хрватској којима би и они могли да се придруже – каже председник АУСО Душан Велимировић који је и новинар нашег портала.

Удружење је понело име Јосифа Руњанина, једног од истакнутијих и значајнијих Срба рођених на подручју данашње Републике Хрватске, који је својим ликом и делом повезао Србе из Хрватске са већинском народом. Због доприноса Јосифа Руњанина међунационалним односима Срба и Хрвата сматрамо како би му требали одати почаст.

Из Академског удружења српске омладине „Јосиф Руњанин“ позивају све грађане српске националности са подручја Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске Жупаније млађе од 40 година, који имају факултетску диплому, или су активни студенти са постигнутих најмање 180 ЕЦТС бодова да се придруже овом удружењу, које је тренутно у фази оснивања пред Уредом државне управе Вуковарско-сремске жупаније.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар