У Загребу одржан Осми конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине

ПОНОСИТЕ СЕ СВОЈИМ КОРИЈЕЊЕМ

“Филантропија – ослонац и потицај младима”, била је основна тема Конгреса на коме је на свечан начин уручено 56 стипендија ученицима и студентима из запостављених и економски слабо развијених подручја. „Као једна од најстаријих добротворних организација у Загребу, Српско привредно друштво “Привредник” ће увијек бити ту, уз вас, да вам јача и развија коријење, да вас храбри и помаже како би вам се крила размахала. Ваше коријење су ваш идентитет, домовина, култура, породица, вјера, језик, а ваша крила су ваши снови и ваше креације. Немојте занемаривати коријење. Слободно говорите о њему и поносите се њиме. Али и изборите се за слободу јер без слободе коријење је суво, крила слаба, а снови су немоћни и узалудни“, рекао је, обраћајући се добитницима стипендија, Никола Лунић, предсједник „Привредника“.

На Конгресу, одржаном у просторијама Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу,  учествовало је преко 150 младих чланова Привредника и његових симпатизера, донатора, као и велики број угледних гостију из Републике Хрватске и Србије.

АРХИМАНДРИТ ДАНИЛО ЉУБОТИНА: ПРИВРЕДНИК ЈЕ РАСАДНИК

Након пригодног културно – умјетничког програма, учеснике Конгреса поздравио је Никола Лунић предсједник Привредника, a затим се присутнима испред одсутног високо преосвећеног митрополита  загребачко-љубљанског Порфирија,  обратио  архимандрит Данило Љуботина.

„Привредник је више расадник, него привредник, а Црква се увијек труди и трудиће се да помогне колико је у њеној могућности да допринесе Привредниковом успјеху”, истакао  је, у свој бесједи отац Данило, додајући да се у Загребу годишње сахрани 158 православних житеља, а тек њих 13-16 крсти, док прошле године није забиљежено ни једно вјенчање. Та статистика и “Привреднику” треба да буде одређени знак, као и младим добитницима стипендија, којима је архимандрит Љуботина пожелио да постигну добре резултате у школи и факултету, а учесницима Конгреса успјешан рад.

Секретар Српског народног вијећа Александар Милошевић рекао је да се СНВ бави разним пословима, од бесплатне правне помоћи, до економије и политике.

Ипак, желим да истакнем, да нема ствари о којој има мање питања, а више вјере у његову корисност и успјешност него што је помагање Привредниковим стипендистима да брже и лакше заврше своје школе и факултете.  Радимо то са свијешћу, да је то наш интерес и наша корист. Највећу корист свакако ће имати ово друштво, јер ће добити грађане спремније да се суочавају са свим проблемима данашњице. Оно што ће бити добро за нашу заједницу, то је да ће се из редова стипендиста бирати нови лидери наших организација, људи који ће сутра представљати, бранити и заступати Србе у друштву“, истакао је Милошевић, нагласивши да би управо ови стипендисти у будућности требало да раде на солидарности, да јачају и шире донаторство и да уђу у круг те солидарности како би и они сами донијели некоме добро у животу, као што је то данас учињено за њих.

Изасланица градоначелника Града Загреба Катарина Милковић, поздравила је присутне у своје и у име градоначелника и рекла да јој је драго што се овај Конгрес одржава у православној гимназији која је свој углед изградила потичући мултикултуралност  и вјерску толеранцију.

„У времену у којем су нам и разумјевање и нулта толеранција према идеолошким и вјерским предрасудама потребнији него икада, од свег срца поздрављам организатора стручног скупа који је посвећен филантропији, солидарности и волонтерству, важним вриједностима те снажном ослонцу  и потицају младих. Филантропија као начело човјекољубља и добротворности исказује се управо дјелом. Младима треба пружити прилику да се несметано образују, да граде мостове мира  и пруже руку свакоме без обзира на расну, вјерску, националну и мултиетничку припадност“, рекла је, између осталог, Катарина Милковић поздрављајући нову генерацију Привредникових стипендиста.

МИОДРАГ ЛИНТА: БУДИТЕ ПОНОСНИ НА СВОЈЕ ИМЕ И ПОРИЈЕКЛО

Присутнима се обратио и Александар Толнауер предсједник Савјета за националне мањине Владе Хрватске  рекавши да се, посебно у ово предизборно вријеме, повећавају оне предрасуде као што су ксенофобија, антисемитизам, расизам.

„Када је тешка ситуација  увијек се појављује стање страха од било каквих промјена, нарочито од промјена које се односе на друге и другачије. Сваки чин неслагања, ако долази из тих редова, проглашава се као чин издаје већине. С тим се ова Влада сусреће и ја вам морам овдје, са пуном одговорношћу, рећи да ми имамо данас као мањине, и као коалициони партнер, апсолитно разумијевање у томе. Нисам дошао овдје хвалити било кога, али ви који сте овдје треба да то чујете и да знате да се о томе води рачуна“, рекао је Толнауер, додајући да има оних који исказаују огромну љубав према говору мржње и да се сви скупа против тога морају борити.

„Живот је, драги млади људи, скупљање искуства, успомена и то перманентно. Складиштење онога чим сте се срели, ставова,  разочарања, љубави, успјеха, све је то везано за вријеме о којем вам говорим. На крају вам могу рећи двије ствари: док имамо успомену, постоји наша прошлост, док имамо вјеру, чека нас сигурна будућност. Док имамо обитељ, пријатеље, док имамо своје имамо и себе  и само тако онда дијељењем можемо једино множити добит“, поручио је младима Александар Толнауер, завршавајући свој говор стиховима пјесме „Враћање“ Јована Дучића.

Миодраг Линта предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, у свом обраћању окупљеним бившим и садашњим Привредниковим стипендистима и гостима из Хрватске и региона, рекао је, између осталог, да је Влада Србије, уз подршку предсједника Вучића, финансијски помогла и помаже рад Српског привредног друштва „Привредник“ на чијем је челу Никола Лунић.

СПД „Привредник“ има велики значај за српску заједницу у Хрватској додјелом стипендија за ученике и студенте, као и на друге начине.  Привредник подржава и помаже младе Србе да постану образовани, одговорни и озбиљни људи који ће дати свој пуни допринос, не само опстанку српске заједнице, већ и, колико је то могуће, модернизацији и демократизацији хрватског друштва.  Треба да афирмишете универзалне вредности, као што су рад, честитост, солидарност, основна начела Привреднка. Ви треба да будете поносни на своје поријекло и име, да чувате српски језик и ћирилицу, да исповједате православну вјеру и окупљате се око Српске православне цркве, да његујете културу сјећања на своје страдале сународнике у 20. вијеку и да се међусобно поштујете и помажете. Само тако заједно и јединствени бићете значајан чинилац у наредном периоду“,  закључио је Миодраг Линта обраћајући се, прије свега, новим стипендистима, пожеливши на крају свим учесницима Осмог конгреса Привредникових стипендиста и српске омладине успјешан рад.

МИЛАНА ПАИЋ, СТИПЕНДИСТКИЊА: ПОТИЦАЈ ЗА НОВА УЛАГАЊА

По завршетку поздравних говора Оливера Радовић, водитељка програма, позвала је све ученике и студенте који су остварили право на стипендије, у школској/академској 2019/20. години, прочитала је њихова имена , школе и факултете, као и мјеста одакле долазе.

Радовићева је још једном истакла да стипендисти углавном потичу из руралних и привредно неразвијених и запостављених подручја Хрватске, да су одлични ученици и студенти веома слабог имовног стања.  На крају се захвалила свим донаторима, посебно оним који су некада били Привредникови стипендисти, што су омогућили да 56-оро младих Срба може лакше да заврши своје образовање.

У име добитника стипендија, донаторима се захвалила Милана Паић, студенткиња треће године Филозофског факултета у Ријеци, смјер германистика и филозофија.

„Један од проблема који је данас јако изражен су велики животни трошкови, које је јако тешко покрити, поготово ако се школујемо у већим срединама. Срећом у таквим ситуацијама наиђемо на људе који су спремни помоћи како би се они који имају слабе финансијске могућности лакше попели на ту прву степеницу. На том путу наилазимо и на Српско привредно друштво “Привредник“ које још од дана оснивања 1897. па све до данас даје све од себе како би младим људима помогло у њиховом културно-образовном напретку. Како можемо уочити, врло успјешно кроз свој труд и рад, обављају ту мисију, те смо им на томе јако захвални“, рекла је, између осталог Милана Паић, нагласивши да добити стипендију значи велико олакшање и за њих и за њихове родитеље, те да им то даје додатни потицај  како би још више уложили у себе и своју будућност.

Тиме је завршен  први дио, док је у  другом дијелу Конгреса одржана панел дискусија на тему „Филантропија – ослонац и подстицај младима“. О филантропији су говорили Рената Губић из Задужбине „Хрватска за дјецу“, Лидија Павић Рогошић из ОДРАЗ-а, проф. др Јово Радић из Фондације „Привредник“ из Новог Сада, Марко Игњатић из СПД „Привредник“ из Загреба, Мартина Хорват из Задужбине Солидарна и Синиша Сенад Мусић из Ромског фонда за образовање. Модератор панел дискусије био је новинар Саша Косановић.

За све присутне, у просторијама Српске православне опште гимназије “Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу, приређен је ручак, а нови 9. Конгрес Привредникових стипендиста и српске омладине,  заказан је за годину дана.

 

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

This is box title

НИКОЛА ЛУНИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК СПД „ПРИВРЕДНИК”: 

УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ НАЈКОРИСНИЈА ИНВЕСТИЦИЈА

Овогодишњи Конгрес и панел дискусију коју организујемо у његовом склопу, посветили смо филантропији, солидарности и волонтерству: вриједностима које су код нас често маргинализоване, а могу бити снажан ослонац и потицај младима, рекао је, у  уводној ријечи, Никола Лунић предсједник СПД „Привредник“.

„Ове године, преко наша два фонда, фонда “Владимир Матијевић“, за стипендирање талентованих ученика и студената слабијих материјалних могућности, и фонда „Ивана Вујновић“ за стипендирање изврсних студената,  стипендирамо укупно 56 ученика и студената, односно 24 студента и 32 ученика. Такође, ове године, у могућности смо, захваљујући нашим донаторима, али и нашим активистима и волонтерима, повећати висину стипендије за 20 %,  тако да сада ученичке мјесечне стипендије износе 500 /или око 67 еура/ а студентске 1000 куна /односно око 130 еура/ из фонда „Владимир Матијевић“. Студентска мјесечна стипендија из фонда „Ивана Вујновић“ износи 1 200 куна / или 160 еура/. Тако ћемо ове школске/академске године само за стипендије издвојити  готово 400 000 куна / односно око 53 000 еура/. Без наших донатора, споменут ћемо овом приликом само оне највеће, Влада Републике Србије, Српско народно вијеће, Српска православна црквена општина загребачка, парохија Храма Васкрсења Христовог у Бечу, неке јединице локалне самоуправе, дакле, без ових донатора, али и без наших активиста и волонтера, оваквих резултата не би било.

Привредник не само што прикупља и осигурава средства за стипендирање ученицима и студентима, Привредник те наше стипендисте, како садашње тако и бивше, организује и повезује, емотивно и духовно везује за мисију доброчинства преко наше информативне дјелатности, преко вашег судјеловања у организовању разних друштвених и културних манифестација, преко вашег судјеловања у организовању добротворних манифестација.  Да и ове активности можемо несметано проводити, велику захвалност, прије свега, дугујемо Савјету за националне мањине Републике Хрватске, Министарству знаности и образовања РХ, Граду Загребу, Управи за дијаспору и Србе у региону Владе РС и Министарству културе и информисања РС.

Улагање у образовање младих људи највећа је и најкориснија инвестиција с најмање уложених средстава. Помоћи у образовању годишње више од 50 младих људи значи више од покретања неке производње, јер ћете управо ви млади и образовани покренути ту производњу, јер ћете ви побољшати рад неке институције, јер ћете ви новим снагама сутра покренути друштво и заједницу. То је највеће привређивање, то је Привредник.

This is box title

 КУЛТУРНО –УМЈЕТНИЧКИ ПРОГРАМ:

ДОМАЋИ –  ГОСТИ ОД „ЗЕМЉЕ“ ДО АРСЕНА

У  културно-умјетничком  дијелу програма, учествовали су Зоран  Стојановић Киза који је извео пјесму „Земља“,  култног рок бенда Екатерина Велика. Хор „Домаћи гости“ под водством Јоване Лукић извео је више пјесама које, како је навела водитељка програма Оливера Радовић,  доприносе културној разноликости хрватског друштва, а главни му је циљ допринијети интеграцији избјеглица и тражитеља азила у хрватско друштво.

Стихове чувеног кантаутора Арсена Дедића говорио је позоришни и филмски глумац Миливој Беадер.

 

 

Нема коментара

Напишите коментар