АКТУЕЛНО:

Квадратура круга: Ервеник

Ервеник је најсиромашнија општина у Европској Унији и једна од малобројних општина у Хрватској у којој су Срби на власти.

На простору који припада општини Ервеник данас је осам пута мање становника него што их је било пре рата.Срби из Ервеника у својој општини немају амбуланту, школу, пошту, банку, пијац, пекару и ниједну продавницу.Трећина становника Ервеника још увек нема воду, а прве километре асфалта добили су тек четврт века после рата. Једино што у центру овог места постоји су зграда општине и једна кафана. То је данас слика Ервеника, чији становници, осим наде, немају готово ништа друго.

Погледајте видео прилог Бранка Станковића, аутора емисије „Квадратура круга“ која се емитује на РТС-у.

Уредник емисије Бранко Станковић аутор је 18 документарних филмова и две драме које су екранизоване на РТС-у, а и мноштва документарних емисија, које су, као и филмови, награђиване на домаћим и међународним фестивалима.

Текст преузет са: banija.rs

Коментари
 • Zato u Srbiji Rvati imaju i ono sto nisu trazili. Imaju sve pod konac.
  Primera radi oni nisu trazili da na svim bivsim drzavnim apotekama natpis apoteka pise sleca na desno ljejarna zatim apoteka latinicom (za bunjevce) i gyudjsertatar (apoteka ta madjare).
  Posto niko necreaguje ba ovo poruka je jasna. Ja bih rekao da su natalost nasi pretci izginulu uzalud. Nikoga nijd briga a obda uz sve ovo j ministsrsko mesto.
  Pre 30 tak godina na kolegijumu rekoh da „Beograd volim samo uzinat“ znaci da nebih volro recimo zagreb.
  Ispade da sam bio u pravu jer js jasno zasto
  je taj Ervenik opstina na papiru. Zamislite moje Padjene.
  Tuga.
  Ali sve prolazi i ovo ce zapamtite to.

  уторак, 17. јануар 2023.

Напишите коментар