Трг Николе Тесле у Нијагари

Најпознатије  туристичко мјесто у Америци и Канади – Нијагарини водопади од ове године добиће трг који ће носити назив по Николи Тесли. Канадски град Нијагара донио је одлуку да овај Трг обједини простор од неколико квадратних километара од споменика Николи Тесли до старе хидроелектранерађене по Теслиним патентима. Тако ће се на новом Трг Николе Тесле налазити и плато изнад великог водопада којег дневно посјети више десетина хиљада туриста из цијелог свијета.

Иницијативу да амерички научник српског поријекла добије још једно обиљежје у Канади покренула је Српска школа „Никола Тесла“ и канадски Теслин технички музеј, а подржала српска заједница, која је по бројности трећа у Нијагари. Позитиван одговор дала је  управа Националног парка Нијагаре која ће у своје турстичке мапе и презентације ускоро уврстити овај Трг.

На свечаности поводом Дан Николе Тесле у Нијагари која ће се ове године обиљежити јубиларни, 10.  пут, на рођендан славног научника 10. јула 2020. биће приређена и свечаност проглашења Трга Николе Тесле. Организатор свих ових иницијатива је Српска школа „Никола Тесла“ која уз очување српског језика, културе, вјере и традиције у српској заједници у Нијагари брине, како посебно истичу и о „чувању лика и дјела највећег сина нашег народа који је оставио неизбрисив траг и на подручју гдје наша заједница данас живи“.

А управо је са Теслиним патентима у Нијагари, најпре на америчкој страни, а потом и на канадској, 1892.године у рад пуштено постројење за производњу и пренос на даљину полифазне електричне енергије. Стара хидроелектрана, иако музеј, и данас је у погону и биће на адреси новоименованог Трга Николе Тесле.

Подстакнута овим успјесима српска заједница у Канади намјерава да ускоро у Нијагари оснује Музеј Николе Тесле.

Очекује се да ће ову иницијативу подржати и учесници „Тесла гала викенда“ који се одржава у суботу и недељу 29. фебруара и 1. марта у Бурлингтону. У овом граду недалеко од Торонта пре три године је један од булевара повезаним са главним аутопутем добио назив Булевар Николе Тесле.

            Овај булевар и будући трг неки су од 500 тргова, улица, школа, института и споменика колико их, према евиденцији српских организација, носи име по Николи Тесли на подручју Канаде и Сједињених Америчких Држава.

С. Данчуо

Нема коментара

Напишите коментар