У Загребу одржана свечанa академијa поводом 120 година од оснивања Привредника

Народни посланик Миодраг Линта, као изасланик предсједника Србије Александра Вучића, присуствоао je свечаној академији поводом 120 година од оснивања Српског привредног друштва „Привредник“ 1897. године у Загребу. Свечана академија je одржанa у Загребу, у Хрватском глазбеном заводу, 11. новембра с почетком у 20 часова. На свечаној академији било присутно преко 400 гостију, међу којима митрополит загребачко-љубљански Порфирије, посланици у Хрватском сабору из реда српске заједнице Милорад Пуповац и Борис Милошевић, амбасадорка Србије у Загребу Мира Николић, предсједник Савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер и др.Линта је у свом обраћају присутним званицама пренио поздраве и честитке предсједника Вучића поводом великог јубилеја 120 година од оснивања Привредника и рекао, између осталог, да ће Србија наставити да пружа помоћ и подршку Србима у Хрватској, да има апсолутну вољу да се покрене рјешавање отворених питања између двије државе и да је искрено заинтересована за спровођење Декларације о унапређењу односа између Србије и Хрватске коју су предсједник Вучић и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић потписали јуна прошле године у Суботици. У Декларацији се говори о заштити мањина, рјешавању питања несталих и границе и спровођењу Бечког споразума о сукцесији. Линта је псоебно истакао важност реализације Анекса Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и људска права“ у коме се говори да ће свим грађанима бити враћена и заштићена права који су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени за вријеме рата под притисцима и пријетњама биће проглашени ништавним.

Предсједник СПД „Привредник“ Никола Лунић уручио је уговорe о стипендирању новој генерацији Привредникових стипендиста тj. зa 33 српска ученика и студента слабијих материјалних могућности. Бивши Привредникови стипендисти данас су већ лијечници, правници, професори, инжињери и веома корисни чланови српске заједнице у Хрватској. У пригодном културно-умјетничком програму наступили су, између осталог, глумац Богдан Диклић, пјевачица етно-музике Биљана Крстић и „Бистрик Оркестар“ и пјесник Енес Кишевић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“13071″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1510502075536″]
Нема коментара

Напишите коментар