Удружење Бирач Дрина одржало трибину „Породица у Србији у 21. вијеку“

Трибина под називом „Породица у Србији у 21.веку “ одржана је у четвртак, 27.априла 2017.год. у сали 1 општине Нови Београд. Организатор трибине било је Завичајно удружење Бирач Дрина уз подршку Градске општине Нови Београд.

Порука трибине је да као народ морамо сачувати породицу као институцију из које настаје здраво друштво, а за то су кључни љубав, толеранција, посвећеност и разумевање.

„Знајући да је породица основна ћелија здравог друштва, као такву морамо је чувати, његовати, борити се за њено очување и као друштво и као појединци“, рекла је секретар Удружења Весна Вуковић, која је уједно била и модератор трибине. Она је истакла да Удружење Бирач Дрина придаје огроман значај јачању бриге за породицу и да се залаже за даље изграђивање и подизање на виши ниво моралне норме. „Наша култура и друштво су последњих година доживели многа разарања и деградације. Породица, њена вриједност и значај је обезвријеђена“, објаснила је она на почетку и захвалила се општини Нови Београд што подржава овакве активности.

На трибини су говориле: Снежана Дашић, социјални радник, Ирина Батинић и Марина Младенов, специјални педагози.

Говорећи о породици некад и сад, Снежана Дашић је „појаснила значај породице као друштвеног оквира у коме се обављају четири важне функције, биолошка, репродуктивна, заштитна и функција социјализације“.

„ За опстанак породице од великог значаја је комуникација и сарадња, односно повjерење између родитеља и дjеце“, тврди Ирина Батинић.

Она сматра да је данас, у XXI веку, могуће имати здрав и срећан брак и породицу.

Када је васпитање у питању, она је навела да је најбољи васпитни стил, тзв. ауторитативни. „Њега одликује блискост између родитеља и дjеце. Родитељи постављају разумна ограничења, дају дjетету сугестију и упутство како треба да се понаша“, рекла је она и додала да „родитељи треба да имају отворену комуникацију са дjецом, да им образлажу своје ставове, да имају слуха за потребе дjетета, што доприноси стварању зреле, самосталне и друштвено-корисне личности“.

Дајући савjете за одрживост и здравље породице, Марина Младенов је рекла да је „у данашњем времену изазов сачувати све оно добро, квалитетно и вредно, карактеристично за традиционалну породицу. Изазов је сачувати све оне добре и опробане рецепте наших предака чијом смо се заслугом, прије свега, одржали као народ на овим просторима“.

Она сматра да „упоредо с тим треба пратити трендове који нам се намећу и опет, узимати оно најбоље из њих како бисмо ишли у корак с временом и својој дjеци обезбедили бољу будућност и боље услове за живот него што ми данас имамо“.

Трибини  су присуствовали представници Градске општине Нови Београд, Миодраг Линта, народни посланик у Скупштини Србије, представници Представништва Републике Српске у Србији, бројни гости и пријатељи Удружења, као и заинтересовани грађани за ову тему. Након трибине приређен је коктел за учеснике и госте.

 

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“6785″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1494172156485″]
Нема коментара

Напишите коментар