Удружење Завичај из Ковачице организовало помен у Црепаји

Пенић: Не смијемо заборавити наше жртве страдале у прошлом вијеку


У Храму Успења Богородице у Црепаји у организацији Удружења крајишника Завичај, општине Ковачица, Српске православне цркве, а под покровитељством Комесаријата за избјеглице и миграције, по други пут у овој општини одржан је парастос за све жртве ратова у прошлом вијеку.

Према ријечима предсједника Удружења Завичај Дамјана Пенића, повод парастоса је погром и страдање Крајишника у ратовима деведесетих, али и помен страдалих у Другом свјетском рату, као и злочиначком бомбардовању СР Југославије 1999. године.

– Први пут прошле године помен је обиљежен у Ковачици, а ове у Црепаји. Намјера нам је да обиђемо све мјесне заједнице, како би људе подсјетили на мученичка страдања нашег народа – рекао је Пенић, истичући да су многи Крајишници спријечени да оду на своја огњишта и обиђу гробове својих чланова породица.

– Ово је прилика да се саберемо у светом храму и на достојан начин поменемо све наше жртве – рекао је Пенић, оцјењујући као велику утјеху што је посљедњих година постало устаљено да се помен крајишким жртвама обиљежава на државном нивоу.

Помен у Црепаји служили су мјесни парох Живко Коврлија и свештеник из Дебељаче Игор Карановић, а организатори су посебно захвални црквеном хору из Црепаје, који је учествовао у обиљежавању помена. Заједно са грађанима парастосу је присуствовао и потпредсједник Скупштине општине Ковачица Зоран Саванов.

– Захвални смо локалној самоуправи што је омогућила да уз подршку Комесаријата за избјеглице и миграције први пут у нашој општини буде спроведен конкурс за додјелу грађевинских пакета и откуп сеоских домаћинстава – истакао је Пенић и додао да су након 23 године протјеране крајишке породице дошли у прилику да имају свој кућни број.

– Свакодневно се побољшају животни услови и заједно са својим комшијама трудимо се да дамо пун допринос развоју нашег новог завичаја – закључио је Пенић, уз ону народну „нек је здравља, биће свега”.

Нема коментара

Напишите коментар