Парастос у Уздољу: “Лице и наличје Олује”

Август 1995. године остаће трајно забележен у срцима многих, једнима као радост, другима као жалост. Како су осећања била пре двадест и три године, тако је и данас. Успомене и даље живе, сведоче и опомињу.

Током прослављања 23. годишњице од хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, 5. августа у Книну, председница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић, између осталог, је рекла: „Свима изражавам посебну захвалност и с посебним поштовањем присећамо се првог хрватског председника др Фрање Туђмана који је повео народ у остварење историјске тежње. Била је то величанствена победа. Олуја постаје школски пример успешно вођене операције. Не смемо заборавити Домовински рат и хрватске бранитеље. Вредности морамо преносити будућим нараштајима, то дугујемо и нашим бранитељима“.

Сутрадан је у селу Уздоље надомак Книна такође обележена једна годишњица, али тужна. Наиме, навршило се двадесет и три године како је осморо невиних људи, такође током војно-полицијске акције „Олуја“, убијено без икакве кривице, суда и осуде, само зато што су били српске националности.

Убијени су: Стеван Берић (1934-1935), Јања Берић (1933-1995), Ђурђија Берић (1920-1995), Милош Ћосић (1923-1995), Сава Шаре (1915-1995), Милица Шаре (1922-1995), Јандрија Шаре (1932-1995) и Крстан Шаре (1933-1995).

Најмлађи од осморо убијених, Стеван Шаре, имао је у тренутку убиства шездесет и једну годину, док је најстарија била Сава Шаре која је убијена у осамдесетој години. Јасно је да нико од њих није представљао било какву опасност, ни војсци ни полицији, нити било коме, али није им допуштено да достојанствено проживе своје старачке дане у свом селу.

Тим поводом служен је парастос испред постављеног спомен обележја страдалима у Уздољу, а представници локалних власти општине Бискупија и СДСС-а положили су венце и цвеће, те заједно са породицама жртава и преживелим сведоцима одали почаст својим настрадалим сумештанима.

Извор: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар