Служен парастос жртвама Олује у Селишту поред Глине

На Мјесном гробљу „Свете Екатарине“ у Селишту поред Глине јуче је служен парастос за све српске жртве убијене током акције Олуја и данима послије ње. Парастос је служио петрињски парох Саша Умићевић, а присуствовало је педесетак мјештана.

У име организатора Вијећа српске националне мањине Глине Жељко Гавриловић подсјетио је на страдања овдашњих људи који су, како је рекао, у аутима, камионима, пјешице, коњским колима и на све друге начине покушавали побјећи и спасити живу главу. Убијени су, иако никому нису скривили, рекао је подсјетивши како се те жртве у данашњој Хрватској не признају. „Умјесто пијетета јер жртва је жртва, хрватска држава у Глини мјесту у којем су више пута током прошлог вијека страдавали Срби недавно је организовала сраман концерт Перковића-Томсона, рекао је Гавриловић.

Испод стољетног гробља у Селишту, послије Олује је сахрањено око 70-ак убијених Срба којима је парастосом и сјећањем одана пошта. Прије двије године обављена је ексумација и узети ДНК узорци жртава. Нажалост, свега девет тијела је идентификовано које је породица достојанствено сахранила. Остала тијела су враћена назад у гробнице обиљежене НН крстовима. Са парастоса је упућен још један позив родбини несталих да дају ДНК узорке јер можда баш су на овом гробљу посмртни остатци њихових рођени који се већ 23 године воде као нестала лица.

Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар