Кусоње: Сећање на дан кад је пола становништва убијено

У Кусоњама поред Пакраца одржан је парастос за све страдале у овом месту 13. августа 1942. године. Сећање на страдале одржано је и у другим селима у околини током претходних дана.

И ове су се године мештани Кусоња присетили 13. августа 1942. године када је половина становништва овог села недалеко од Пакраца убијена, а друга половина, углавном жена и деце, послана у логоре смрти. На тај дан усташе су дошле и убиле око 500 Срба, углавном мештана Кусоња те околних села Драговић и Чакловац, као и један део избеглица са Козаре који су у Кусоњама тражили спас бежећи управо од усташких злочина у Поткозарју.

Најпре су код споменика у центру села положени венци и одржани кратки говори и присећање на страдале, а затим је цвеће положено и на два бунара у које су жртве бацане. Сви они који нису стали у бунаре живи су запаљени у Храму светог великомученика Георгија. Помен страдалима служио је владика Јован са свештенством и монаштвом славонске епархије.

Сећање на страдале посебно емотивно доживљава председник Месног одбора Кусоње Милан Козловић.

– Тај дан је страдало 14 из фамилије Козловић. Укупно је у један бунар бачено је 159, у други 162 жртве, а остатак је спаљен у цркви. Према информацијама са којима располажемо убијено је око 520 људи од чега је њих 64 било млађе од 18 година. Они су убијени искључиво зато што су Срби и православци – каже Милан Козловић за наш портал.

Поред мештана Кусоња и околине сећању на погинуле присуствовали су и саборски заступници Борис Милошевић и Драгана Јецков, државни секретар у министарству управе Републике Србије Иван Бошњак, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић, заменик градоначелнице Пакраца Никола Ивановић и многи други.

Литургији и парастосу је присуствовао и један од ретких живућих сведока овог догађаја Драган Грујић. Овај осамдесетседмогодишњак је за време зверстава био сакривен са мајком и сестром у стотинак метара удаљеној живици, а пре две године се у разговору са нашом редакцијом присетио тог страшног догађаја.

– Нажалост сећам се превише тога да данас више не могу ни спавати мислећи стално на то. Био сам близу тих бунара и ништа нисам видео, али сам све чуо. Само смо чули јауке, а да смо покушали нешто да видимо не би ни ми преживели. Када је пао мрак побегли смо у шуму – присетио се тада чика Драган.

 

Молитвени помени одржани и у другим пакрачким селима


Август 1942. је био крвав за Србе и у другим пакрачким селима па су на сличан начин пре Кусоња страдале и Кричке, као исела Торањ, Дереза, Бранешци и Јапага.

Још је четвртог августа одржан први помен на догађај када су у селу Торањ на овај дан усташе одвеле 65 мештана села Доња Обријеж те им у шумарку неколико стотина метара иза храма Светог Великомученика Пантелејмона, на свиреп начин одузели животе, а њихова тела бацили у ископану раку. Надлежни парох протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић служио је помен пострадалима.

Истога дана обележено је и страдање мештана села Дереза. Тог 4. августа 1942. године убијено је и бачено у два бунара 250 људи.

– Са оба места страдања послана је порука обавезе свих нас на долазак и поклоњење светим мученицима страдалима, нашим прецима, и подсећање на то да нису били ратници, већ обични људи, сељаци који су живели у својим домаћинствима, те да је њихово страдање резултат помрачења људског ума и срца. На нама је да чувамо спомен на њих, молитвено их се сећамо, обилазимо и одржавамо места њихових стратишта, са верским осећајем и поклоњењем као и сваком осталом врстом поштовања, што искључиво и јесте циљ обиљежавања спомена на пострадале – истиче Никола Ивановић.

У прошлу суботу на гробљу у Бранешцима одржан је парастос убијеним мештанима и расељеним цивилима са Козаре, који су на тај дан убијени и сахрањени на сеоско горбље. У овом селу страдало је 87 мештана и непознати број избеглица са Козаре.

Помен страдалима служили су парох пакрачки протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић и протојереј-стварофор Лука Босанац, парох даруварски у пензији.

У селу код обновљеног споменика окупљенима се обратио заменик градоначелнице Пакраца Никола Ивановић, а затим су положени и венци. Сутрадан је служен молитвени помен и у Јапаги за страдале козарачке жене и децу заједно с мештанима и овог села. Из села је побијено око 100 мештана, које су усташе довеле до сеоских бунара, гдје су их поклали и бацили унутра. Неколико стотина метара од првог, налази се други бунар, који је гробница њих педесетак – мештана и деце и жена с Козаре.

Спомен на жртве усташког терора биће одржано и 16. августа у селу Слобоштина под Папуком у којем е убијено 1.368 људи.

Извор: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар