Удружење Жене Косовске долине из Уздоља код Книна се на креативан и практичан начин бори за опстанак Срба

Вјера у љепше дане Далматинске загоре


Удружење Жене Косовске долине основано је 22. 3. 2013. године у Уздољу, општина Бискупија (Книн). У овом крају проблеми су бројни. Заједница која је девастирана ратом данас има велики број старачких домаћинстава, међу којима је доста болесних и усамљених.

Ту живе и породице са дјецом у којима не раде ни отац ни мајка. Све су то проблеми који су за предсједницу удружења Радмилу Дрезгу били идеја водиља за пројекте који ће помоћи у побољшању квалитета живота у Далматинској загори.

Требало је много креативности да се осмисли начин на који би се старачким домаћинствима помогло и истовремено пронашло запослење за жене које живе на селу. Удружење је основано са циљем да пружа ванинституционалну помоћ за старије особе.
Уз то Удружење ради са дјецом и младима на очувању културе, језика и традиције и организује и друге активности које су у функцији побољшања квалитета живота социјално угрожених лица.


У почетку се кренуло са малим пројектима, да би након пет година озбиљног рада дошли и до значајније материјалне подршке.
Захваљујући преданом, креативном и зналачком раду Удружење данас има 25 запослених на трајним програмима и брине за 200 старих и немоћних лица којима пружа бригу и његу. Ријеч је о простору које обухвата 27 далматинских села (Уздоље, Звјеринац, Бискупија, Орлић, Марковац, Врбник, Рамљане, Риђане, Ервеник, Мокро Поље, Радучић, Пађене, Отон, Плавно, Радљевац, Ковачић, Рашковићи, Ивошевци, Нунић, Кистање, Ђеврске, Жагровић, Гошић, Колашац, Тонковац, Книн, Вариводе) на територији општина Бискупија, Кистање, Книн и Ервеник.

Геронто домаћице свакодневно су присутне на терену и помажу у рјешавању свакодневних проблема. Поред тога, Удружење се труди да очува српски језик, културу и традицију.

Боре се жене за опстанак и останак код своје куће, за искру живота у Косовској долини у Далмацији, и за неке нове, љепше и свјетлије дане.

Т. Ћоровић

Нема коментара

Напишите коментар