Умрла Мајка храброст – Добрина је симбол страдања Срба код Сребренице

Међу лешевима војника препознала сина Живана (24), закукала и загрлила његову лобању

У недељу је у 82. години преминула Добрина Продановић, мајка Живана Продановића, чија је фотографија са његовом лобањом обишла свет.

Фотографија Добрине са лобањом, јединим земним остатком њеног убијеног сина, најпотресније је сведочење протеклог рата о злочинима који су учињени над српским становништвом у Подрињу.

Сахрана мајке Добрине биће обављена у понедељак на породичном гробљу у Факовићима у 13 часова.

Добрина је 1993. године застала пред земним остацима свог страдалог сина, тачније, пред његовом лобањом, пршљеном, три ребра и левом лопатицом. Одмах је препознала по навлаци за зубе да је то њемн Живан, момак који је убијен са 24 године. Обгрлила је лобању и закукала.

– Препознала сам мог Живана по навлаци за зубе, узела сам његову лобању у шаке и цвилела све док глас нисам изгубила, а очи ми побелеле. Пресудили су ми тог дана, ја сам у гробу већ 23 године – рекла је Добрина у изјави за медије 2016. године.

Живан је страдао у селу Ратковићи код Сребренице, пошто су припадници тзв. армије БиХ упали, палиле куће и убијали људе…

Село, у ком је пре рата живело 338 Срба је опустело, а мајка није могла да смогне снаге да се врати на огњиште где је одгајала сина.

До своје смрти живела је код Братунца.

– Душа ме страшно боли. Могла сам умрети у селу, кућа спаљена, нема ми детета… Преклињала сам да ме склоне одатле, нисам могла то да издржим. Тугујем, сама сам. Плачем и само плачем, очи ми се нису још осушиле. Извадили су ми срце из груди, живим без срца, без мог Живана, не знам ни како сам жива – говорила је кроз плач.

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар