Умро сисачки прота који је био омиљен у народу

Бивши сисачки парох протојереј-ставрофор Петар Олујић преминуо је јуче у 85. години живота.

Како преноси митрополија загребачко-љубљанска прота Перо, како је често био називан у народу, упокојио се у 85. години живота у Сиску, граду којему је много дао.

Петар Олујић рођен је 22. маја 1936. године у Сплиту где је завршио основну школу и гимназију. Школовање у богословији Светог Саве у Манастиру Раковици започео је 1952. године, а наставио је у призренској богословији коју је завршио 1957. године.

– У чин ђакона и презвитера рукоположио га је у Шибенику Епископ горњокарловачки и администратор далматински Симеон 21. и 22. септембра 1957. године. То је било прво рукоположење у Епархији далматинској после Другог светског рата – стоји на сајту митрополије загребачко-љубљанске.

Прву службу на месту пароха обављао је у Бискупији код Книна, а након тога 1963. године прешао је у Врлику. Од 1971. године до одласка у пензију 2012. служио је као парох сисачки.

У Сиску је остао и у ратним годинама и ту био један од оснивача СКД „Просвјета“ и неко ко је охрабривао и тешио људе у тешким временима. Познат је као омиљени прота међу народом, а због тога је 2011- године одликован Наградом града Сиска која му је додељена на свечаној седници Градског већа овога града.

За време ратних дешавања деведесетих година прошлога века на разне начине сачувао је ћириличне књиге и књиге српских писаца из фонда локалне градске библиотеке  које су у то време биле спаљиване и бацане.

Са супругом Даницом има сина Александра и ћерке Мирјану и Данијелу. Сахрана протојереја-ставрофора Петра Олујића биће сутра од 13 часова на градском гробљу Викторовац у Сиску.

Вечна му памјат и хвала!

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар