Усвојити у Скупштини Резолуцију о усташком геноциду у НДХ

Удружење логораша Јасеновац данас је апеловало да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о усташком геноциду у НДХ, чији нацрт је урадило то удружење.

„Још једном апелујемо да се што пре закаже датум када ће Народна скупштина Србије ставити на дневни ред усвајње резолуције о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ“, речено је на конференцији за новинаре тог удружења.

Представник Удружења Гојко Рончевић Мраовић рекао је да је Нацрт те резолуције 16. марта предат Скупштини Србије, те да се њоме захтева и да се 28. април прогласи за Дан геноцида над Србима у 20. вијеку.

„Треба од Јевреја да учимо како се води кампања за одређене циљеве „, рекао је он.

Представљена је Мапа геноцида у НДХ, у којој се говорио о 2.643 злочина у НДХ.

Нацртом резолуције о усташком геноциду у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима се захтијева да се 28. април прогласи за Дан геноцида над Србима у 20. веку,
поводом 80 година од првог усташког геноцида у Гудовцу код Бјеловара.

Приједлог је да се тај датум обиљежава сваке године на платоу код Небојшине куле у Београду, поринућем три вијенца у ријеку Саву за све пострадале Србе, Јевреје и Роме у НДХ.

Нацртом резолуције се тражи да тај датум уђе у календар значајних датума које обиљежава Србија, као још један израз солидарности у очувању културе сјећања на жртве. То би истовремено био допринос у борби против антисемитизма, неонацизма и неоусташтва.

Удружење логораша Јасеновац изразило је захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу и предсједнику парламента Ивици Дачићу на пажњи која је указана иницијативи Удружења.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар