Уз обиљежавање 800 година самосталности Српске Православне Цркве Прва православна гимназија у БиХ биће отворена у Брчком

Епископ зворничко-тузлански г. Фотије најављује да би прва православна гимназија у Републици Српској могла бити отворена у Брчком од 2019. године, уз обиљежавање 800 година самосталности Српске православне цркве.

– У једном разговору предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао нам је да би желио да свака епархија у Српској има по једну православну гимназију – рекао је владика Фотије и објаснио да је ријеч о класичној гимназији са неколико богословских и православних предмета.

– Такве гимназије су постојале у нашој традицији прије Другог свјетског рата, па су замијењене дарвинистичко-атеистичким школама – објаснио је владика Фотије, додајући да се о овој теми разговарало са градоначелником дистрикта Брчко Синишом Милићем на састанку коме су присуствовали и представници просвјетних институција и Скупштине града Брчко и Републике Српске.



– Сви одборници Скупштине Брчко дистрикта српске националности подржали су идеју да се у Брчком оснује православна гимназија јер тамо имамо и зграду и намјештај за ту намјену. Било је, међутим, и размишљања против покретања те школе јер су се чула питања: шта са постојећом гимназијом, те да не дође до гетоизације дјеце, као и да ли ће бити довољно дјеце која би је похађала – рекао је владика Фотије.

Он наглашава да су дошли до закључка да треба да се контактира Министарство просвјете Српске, те да православна гимназија треба да буде укључена у то Министарство, као и друге школе.

– Општи утисак је да треба покушати са овим пројектом, јер су људи уморни од садашњег школства, које не даје добре резултате – рекао је владика Фотије.

Владика је, коментаришући питање изградње зграде поред Саборне цркве у Бијељини, која је првобитно била намијењена за православну гимназију, рекао да је, у складу са договором са предсједником Додиком, једна православна гимназија довољна на подручју једне епархије, и да је одлучено да ће се ова зграда у Бијељини користити у друге просвјетне сврхе.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Нема коментара

Напишите коментар