Вандализам на православном гробљу у Новој Градишци

На једном од два православна гробља у Новој Градишци непознати починилац или више њих уништио је 17 надгробних споменика.

У Новој Градишци постоји два православна гробља. Једно се налази у самом граду док је друго у приградском насељу Ковачевцу.

– Синоћ (15. јуна) око 20 сати добили смо информацију да је то друго гробље оскрнављено. То нам је јавио један човек који је туда пролазио и који је тада приметио да су неки од споменика порушени. Он је о томе обавестио једног становника Ковачевца који је онда све јавио нама и ми смо о томе обавестили полицију која је изашла на терен и направила увиђај – прича председник Већа српске националне мањине Нове Градишке Горан Ногић.

Оштећено је укупно 17 споменика од којих 15 на себи имају исписана имена умрлих на ћириличном писму.

– Са једног крста су поломили ону хоризонталну пречку, на другом који је био довољно јак да га нису могли срушити разбијена је само слика покојника, док су сви остали порушени. Морам рећи да се ово не догађа први пут. Од деведесетих година на овамо дешавало се у више наврата. Раније је то била чешћа појава док се задњих неколико година смирило, али ево сада је опет почело. Треба рећи да се то чешће догађало на градском православном гробљу него на овом ковачевачком које је мало скрајнуто и осим људи који овде имају викендице и воћњаке нико други готово и не зна да ту постоји гробље – каже Ногић.

Осим једног споменика који је подигнут пре три године сви остали су старији. Гробље одржава градско комунално предузеће „Ком“ чији радници су задњи пут били на гробљу 9. јуна када је све било у реду.

– Ово се највероватније догодило прекјуче јер не верујем да би се неко усудио да то ради у по бела дана. Све смо то пријавили полицији која је извршила увиђај, али пријављивали смо и раније па од тога није било велике вајде. Само једном, и то почетком 2000-тих скрнављење је приписано једном старијем малолетнику. Тада је уништено око 20 споменика и мада су све приписали том дечаку, који је тада ишао у осми разред и који јесте био проблематичан, тешко је поверовати да је он све то сам урадио – истиче Ногић.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар