Вече у Борову посвећено народној музици

Обележена пета годишњица постојања и рада Мушке певачке групе Наши корени из Борова.

„Нек’ се песма запева“ назив је музичке вечери која је у организацији Српског културног друштва Просвјета пододбор Борово, у великој Сали Културног центра одржана седмог новембра, посвећена петогодишњици деловања певачке групе Наши корени која делује у оквиру наведене организације.

– Оно што је сигурно да је овакав вид окупљања мушких певача првенствено њима значајан јер на тај начин могу да остваре неке своје жеље и интересовања која можда раније и нису могли да остваре, а сигурно да бројним наступима која имају у Борову и околини на разним манифестацијама и приредбама доприносе да та приредба буде занимљивија и разноврснија – каже нам председница боровске Просвјете Радмила Латас.

Певачка група Наши Корени окупља осам активних чланова који се редовно састају како би увежбали стихове музике коју негују.

-Циљ нашег оснивања био је да се наше старе песме и обичаји обнове, што мислим да смо за ових пет година и успели. Одржавамо редовне пробе и где год нас је неко позивао да учествујемо на различитим манифестацијама на нашем домаћем терену, али и у Србији и Босни ми смо се радо одазвали. Нама је сваки наступ важан и за сваки се припремамо као да нам је најбитнији – прича водитељ групе Наши Корени Славољуб Лазић из Борова.

С обзиром на то да су сви чланови у одмаклим годинама живота, надају се како млађе генерације неће допустити да народна музика оде у заборав, те да ће им се придружити како би им старији певачи пренели своје знање и искуство и на тај начин подмладили своју певачку групу.

Поред домаћина у програму су учествовали Вуковарско српско певачко друштво Јавор који се представио и са својим подмлатком, солисткиње Јована Сердар и Катарина Лукић, као и Тамбурашки састав Дунавске зоре из Борова за које је ово био први наступ без тамбура где су им једини инструменти биле њихове гласне жице.

-Вечерас радимо нешто што до сада нисмо никада радили, изводимо једну акапелу што је за нас новитет и лично нам пуно значи јер волимо музику у било којем извођењу. Сматрам да смо се добро снашли у овоме иако нам је био велики изазов. Вечерас изводимо нашу песму Мој Дунаве, коју је написао и аранжирао наш члан Душан Латас – изјавио је тамбураш Антун Крухоберец.

Богат друштвени програм у Борову

Боровски пододбор Просвјете труди се да реализује све програме које испланира током године, иако ограничен због тренутне ситуације са коронавирусом.

– Тренутно смо завршили са једним од пројеката „Распуст у библиотеци“ без обзира на то што је распуст давно прошао, али интерес деце је био значајан тако да смо их мало продужили. Иначе је то пројекат који је остварен у сарадњи са Министарством културе Републике Србије који га и финансирају, тако да смо током распуста и ових јесенских месеци са децом проводили радионице на тему Позориште сенки, Квизоманија и Потрага за књижним благом. Последња од тих радионица била је радионица за одрасле, назвали смо је „Театар у библиотеци“. Будући да не можемо због епидемиолошких мера ићи на путовања и одлазити у позоришта, одлучили смо позориште довести у библиотеку тако да смо онлајн пратили представу Кабаре Милана Гутовића и на тај начин смо се хтели присетити једног од великана српског глумишта и управо кроз једну комедију да дамо омаж његовом стваралаштву и раду – прича Радмила Латас.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар