Весело на 7. Славонској вечери у Београду

У ресторану Холивуд у Београду је 9. априла било врло весело јер су Славонци организовали 7. Славонско вече у организацији Завичајног удружења Славонија у срцу.

Удружење Славонија у срцу је основано ради остваривања циљева и задатака његовања и чувања од заборава културних вриједности Славоније. Својим радом желе да допринесу очувању богате културе и традиције Славонаца. Да сачувају сјећање на њихове самоуке гајдаше, фрулаше, самичаре, на тамбурше и хармоникаше. Труде се да сачувају фолклор и пјесме које су се пјевале на игранкама, у вријеме косидбе и жетве, од јутра до мрака одјекивала је пјесма са папучких брда.

Тражила се карта више јер су врло брзо све биле распродате, тако да је сала била пуна.

Након што су се окупили сви гости почео је званични дио вечери. Прије свега обратио се предсједник Управног одбора Удружења Миодраг Жарковић и свима пожелио добродошлицу.

– Желимо да кроз дјеловање нашег удружења заборавимо на подјеле, нетрепељивост, завист и сујету. Само сложни можемо напријед или како рече наш патријарх Павле: „Ко ће нас уздићи ако сами себе напустимо.“ Овдје смо да љепотом, игром и пјесмом бранимо наш завичај. Дошло је неко суморо вријеме, короне и ратних пријетњи, зато вечерас будимо једни уз друге.

Жарковић је апеловао на млађе да се прикључе удружењу, те на тај начин очувају традицију и његују славонске обичаје. Упутио је поздраве за све Славонце, Крајишнике са Баније из Лике, Далмације и Кордуна, за све пријатеље из Републике Српске. Те поздравио све Славонце широм свијета.

У име преосвештенства пакрачко- славонског господина Јована обратио се парох даруварски Ђорђе Остојић који каже да се владика радује да се Славонци гдје год се налазе на овој земаљској кугли окупљају, радују и веселе када се сјећају имена Славоније.

– Славонија није туга, Славонија је радост, Славонија је васкрс. Владика Јован жели да вас све овдје подсјетим да наше светиње у Славонији нису више напуштене и оронуле, Божјом помоћи и Божјим благословом обнављамо светиње у престолном граду Пакрацу који је центар културе западних Срба био и биће. Епископска књижница ће бити на свом старом мјесту, па ви када дођете или када се сјетите реците да српска култура није неука као што смо чули, није српски народ у Славонији био неук и самоук, био је образован, културан и остаће такав.

Отац Ђорђе Остојић је позвао све да дођу у Славонију и искусе радост коју у Славонији имају.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је навео да је српски народ са подручја Славоније и других крајишких области доживио деведесетих година прошлог вијека катастрофу библијских размјера.

– У Србији се често заборавља чињеница да се прво етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата догодило управо у Западној Славонији у злочиначким акцијама хрватске војске и полиције Оркан, Откос и Папук 91. Током 1991. године протјерано је више од 70.000 Срба. А 200 српских села је опљачкано и попаљено.

Линта је поручио да ће се као народни посланик и у новом сазиву Скупштине Србије борити да Србија коначно свим припадницима војске и полиције РСК призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању, да Србија коначно ријеши стамбено питање више од 12.000 прогнаничких породица са подручја Хрватске и БиХ, да се започне дијалог са Загребом око статусних, имовинских и других права, да Србија пружи правну и финансијску помоћ српским ветеранима и борцима које прогони правосуђе у Загребу и Сарајеву и о још многим другим питањима.

У културно-умјетничком програму наступали су Изворна група Славонија у срцу са колима Календари и Заврзлама, МПГ Славонија у срцу извела је пјесму Маркова се љуба разбољела, то је побједничка пјесма са Фестивала изворне музике у Суботици, није изостао ни чувени славонски бећарац. Три даме Милена Жарковић, Радмила Петровић и Богданка Бајић читале су своје стихове мотивисане завичајем. Деса Поповић и Богданка Бајић извеле су пјесму уз хармонику Дјевојка је зелен бор садила. МПГ Ћиро Личка Калдрма Дрвар је извела двије пјесме.

Водитељка програма Драгана Бокун замолила је све присутне за минут ћутања за недавно преминулог чувеног хармоникаша Милана Милаковића.

Међу гостима су били и предсједник Удружења Срба протјераних из Западне Славоније из Бањалуке Крста Жарковић, предсједник Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић и предсједника Крајишког културног центра Петар Шаула и прдсједник Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији Миле Шапић, као и велики пријатељ.

Послије званичног програма уручена је захвалница Браци Богатићу власнику Агропапука на несебичну помоћ ЗУ Славонија у срцу свих претходних година.

Донатори су на томболи обезбиједили богате награде – Агропапук преко 20 награда,Треф бенд – свирка за рођендан или крштење, Ресторан Јовање Београд – печено прасе, Ариа апартмани Врдник власника Милорада Грбића поклањају 2 ноћења за породицу, Александра Малетић поклања умјетничку слику, Стрељачки клуб трофеј Миодраг Жарковић, Ауто центар Вучковић Стара Пазова, Туто технички преглед, Наи спортска опрема Београд, КБ техника власника Бранка Кукрике…

Пјевало се и играло до дубоко у ноћ уз звуке Треф бенда.

Видео запис ове веселе вечери је забиљежио Милан Јовановић.

Информативна служба

Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар