Шмит укинуо Закон о непокретној имовини Републике Српске

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит употребио је бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини изгласан у парламенту Републике Српске. Aмбасада САД у БиХ поздравила је одлуку Кристијана Шмита.

Шмит је на конференцији за новинаре рекао да је донео налог о обустави примене Закона о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти РС-а, преноси портал Кликс.

„Обуставио сам примену закона до оцене Уставног суда. Данас проширујем и забрану располагања државном имовином како бих је ускладио са тумачењем Суда“, навео је Шмит.

Прем речима Шмита, његова одлука јасно даје до знања да једино држава БиХ може располагати државном имовином односно распоређивати власништво над државном имовином.

„То не значи да се непокретна имовина не треба распоређивати између ентитета државе и других нивоа власти у БиХ. То се не може решити једностраним мерама већ само процесом у Парламентарној скупштини БиХ“, додао је високи представник.

Члан Председништва БиХ Жељко Комшић поздравио је одлуку високог представника у БиХ Кристијана Шмита

Комшић, који је Шмита пре неколико дана позвао да поништи, како тврди, неуставни закон РС или одступи с функције, рекао је да је високи представник изабрао да делује.

Aмбасада САД у БиХ поздравила је одлуку високог представника Кристијана Шмита да поништи Закон о непокретној имовини Републике Српске, оцењујући да је власт у Републици Српској „једнострано и антиуставно деловала по том питању“.

Поништени закон Народна скупштина Републике Српске је усвојила 10. фебруара.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је 7. априла указ о проглашењу спорног закона који је требало дa ступи на снагу у четвртак.

Преузето са:РТС

Нема коментара

Напишите коментар