ВЕСТ КОЈА ЈЕ САКРИВЕНА: Православне фреске у Дубровнику које Хрвати узалуд покушавају да прекрече

На зидинама једног фрањевачког манастира у Дубровнику испод малтера су се појавиле православне фреске из 14. века. Међутим, као да некоме у Хрватској не одговара да се та вест прочује, те је потпуно игноришу, а чак и крију од објављивања.

Наиме, како прича Милош С. (38), који је посетио Дубровник и на зидинама фрањевачког манастира Мале Браће и цркве Преображења Кристова угледао православне фреске, нико од свештених лица није желео да му објасни о чему се то ради.

„Приметио сам да се испод малтера појављују фреске, одмах сам препознао православни иконопис, јер сам неко ко редовно обилази манастире, како православне тако и друге широм бивше Југославије. Једноставно волим то. Занимало ме откуд у фрањевачком самостану православне фреске. Покушао сам да питам људе који ту богослуже, али су сви када су чули моје питање окретали главу и без речи одлазили од мене“, рекао је Милош.

Према његовим речима, свуда где је покуцао на врата са тим питањем ударио је у зид ћутања.

„Истраживао сам мало и открио да су се први пут те фреске испод малтера појавиле 1992. године и од тада се у Хрватској, али ни овде о њима не прича. Покушали су једном и да их прекрече, али је читав малтер са фарбом отпао и фреске су поново изашле“, открива своје истраживање Милош.

Све ово подсећа на култно филмско остварење у режији Горана Паскаљевића „Време чуда“ када су нове комунистичке власти од цркве хтели да направе школу, али су фреске увек избијале кроз креч, ма колико пута да су их партизани кречили.

Како пише Објектив, фреске које су се појавиле на зидовима фрањевачког манастира заиста су из 14. века, јер се на том месту некада налазила православна црква, коју су фрањевци касније присвојили и претворили у свој самостан у Дубровнику. На том месту цркву је подигао један од најмоћнијих српских владара краљ Милутин 1317. године, те је могуће да фреске датирају из тог доба.

У хрватским медијима и дубровачким туристичким лецима не може се наћи да се на овом месту могу видети православне фреске из 14. века, већ се то вешто крије и нико не жели да прича о томе, пише „Објектив“.

rs.sputniknews.com/ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар