Ветерани ФК "Крајишник"

Ветерани ФК „Крајишник“ из Београда одржали редовну годишњу скупштину

У НАРЕДНОЈ СЕЗОНИ ЦИЉ ПРВО МЈЕСТО


Ветерани ФК „Крајишник“ из Београда одржали су редовну годишњу скупштину 21. августа у ресторану Велебит у Земуну. Они очекују да ће у наредној години, када обиљежавају и 25 година постојања, заиграти у вишем рангу. То је једногласни закључак Скупштине клуба, одржане у ресторану Велебит у Земуну, којој су уз фудбалере и руководство, присуствовали и спонзори и пријатељи клуба без чије финансијске помоћи тешко да би могли да наставе рад. Извјештај о протеклој сезони поднио је предсједник клуба Драган Остојић наглашавајући да је превасходни циљ Крајишника наставак даљег рада, али са тимом који посједују, планирају да нападну сам врх табеле и пласирају се у виши ранг.

Остојић је истакао да би тиме на најљепши могући начин обиљежили 25 година постојања клуба основаног у једном тешком времену, мада клуб дјелује на ивици егзистенције. Анализирајући протеклу сезону, Остојић је навео да се она може подијелити на два дијела. Сјајну јесен и неочекивани пад у прољећном дијелу првенства. Најбитније сада, пред сам почетак новог шампионата заказаног за 27. август је, да клуб располаже са добрим играчким фондом и да је сређена администрација, навео је Остојић, наглашавајући да се о Крајишнику и његовом постојању чује свуда од Новог Зеланда, Канаде до држава у региону. На крају, Остојић је рекао да је планирано да се у одигра и пријатељска утакмица са ветеранима Двора на Уни и да би то требало да буде ускоро.

Небојша Цвјетковић, фудбалер ветерана Крајишника и један од његових оснивача, рекао је да је и тада, пред скоро 25 година, циљ био да се Крајишници друже, да буду заједно и да именом свог клуба подсјећају сваког ко су и одакле су. Очекивао је да ће више младих Крајишника бити његови активни чланови, али само је мали број њих понио азурно-плави дрес овог клуба. Цвјетковић се запитао ко ће онда наставити традицију клуба и да свако позове своје пријатеље и рођаке да се прикључе, јер како је истакао, неко мора преузети штафетну палицу из њихових руку.

Говорећи о раду клуба Далибор Шарић изнио је занимљиву идеју, да се покуша успоставити сарадња са ФК „ Бусије“. Предложио је да дође до фузије ова два клуба, јер су Бусије највеће крајишко насеље и сигурно би уједињењем ова два клуба била већа и помоћ крајишких привредника, а и Крајишник не би требало да стрепи за будућност, сматра Шарић. Овај приједлог остаје у игри и треба да се о њему размисли, мада је предсједник Остојић рекао да је о томе било говора, али да до сада није било конкретних потеза.

Милош Врањковић, секретар клуба, у својој дискусији је нагласио да је сада ипак највећи проблем финансирање клуба. Навео је да се многи клубови са дужом традицијом на подручја Београда гасе због огромних средстава које изискује организација само једне утакмице, а да се не говори о опреми и свему другом што иде уз дјеловање клуба. Врањковић је рекао да ће и ову годину Крајишник као „домаћини“ играти на вјештачкој трави Локомотивиног игралишта у Макишу, мада је практично на сваком терену од свог постојања гост. Највеће заслуге за најам терена припадају Предрагу Дмитровићу, директору фирме NAИИ, реномираном произвођачу спортске опреме, истакао је Врањковић уједно се захваливши и другима који су помогли рад клуба. То се, прије свега, односи на Агенцију за регистрацију возила Кум 2, на чијем се челу налази Перица Момић, ресторан Велебит, чијем власнику Петру Драгичевићу је предсједник Драган Остојић предао заставицу и шал клуба, као и Савезу Срба из региона на чијем се челу налази Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије

Управо Линта се у име свих пријатеља клуба захвалио на позиву да присуствује овом скупу, додајући да ће Савез Срба из региона, у оквиру својих скромних могућности, и даље помагати Крајишник. Линта се захвалио и свим људима добре воље који су помогли да у Србији скоро већ пуних 25 година дјелује један фудбалски клуб који носи име Крајишник.

„ Прије неки дан један познати историчар је рекао да док је српски народ био у ропству под турском, аустријском и млетачком влашћу, очувале су га само двије институције. Прва је СПЦ, а други је Крајина, земља непокорених ратника. Није добро да Србија не схвата у довољној мјери значај очувања традиције идентитета Срба са подручја Крајине. Није добро да се не улажу значајнија средства да овакав клуб и други клубови које оснивају наши земљаци, опстану, да могу да функционишу и раде несметано“, истакао је Линта, додавши да је приоритени циљ да Крајишник постоји, а да је идеја фузије Крајишника и Бусија добра, јер су Бусије симбол трагедије прекодринских Срба, али и симбол опстанка, борбе и воље Крајишника да успију у новој средини.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар