Девети „Крајишки вишебој“ у Банатском Великом Селу протекао у знаку сјећања на вишеструког побједника Николу Ковачевића

Девета по реду манифестација „Крајишки вишебој“ одржана је 28. јула у Банатском Великом Селу код Кикинде гдје живи велики број Срба Крајишника који на овај начин чувају традицију и обичаје крајева из којих су дошли. Организатор Вишебоја је Удружење „‘Крајишки вишебој“‘ из Банатског Великог Села уз подршку града Кикинде.

Ове године манифестација је била посвећена трагично преминулом Николи Ковачевићу из Банатског Карађорђева, вишеструком побједнику вишебоја, неприкосновеном шампиону у пењању уз стожину.

У тој дисциплини надметање није одржано, него је у почаст преминулом Ковачевићу, предсједник Удружења „Крајишки вишебој“ Јован Ступар на стожину поставио личку капу, симбол српске ношње Крајишника коју је Ковачевић увијек поносно носио на такмичењима. Организатори су најавили да ће се у знак сећања на Николу Ковачевића такмичење у пењању уз стожину поново одржавати од идуће године.

Такмичило се 7 екипа Крајишника из Банатског Великог Села, Банатског Карађорђева, Пригревице, Апатина, околине Сомбора, Колубаре и Алибунара, а надметања су одржана у скоку у вис из мјеста, скоку у даљ, бацању камена с рамена, надвлачењу конопца, превлачењу кличка, обарање руку, кука, ходању по брвну, трчању у џаковима.

Предсједник Удружења „Крајишки вишебој“ Јован Ступар поручио је да ће се они увијек сјећати свог другара Николе и да манифестација ове године има и хуманитарни карактер, јер је приход прикупљен за наградни фонд намјењен за помоћ породици Николе Ковачевића, а дио средстава који се прикупи отићи ће за лијечење дјевојчице Калине Радновић, којој је неопходна операција у иностранству.

„Заиста имамо лијепу сарадњу са свим удружењима која његују традицију крајева гдје су наши коријени и ове године су нам помогли сви којима је стало да се лијепа традиција настави”, рекао је Ступар.

Учеснике и многобројне посјетиоце поздравила је предсједница Савеза Крајишких Удружења из Новог Сада Ранка Срдић, која је изразила задовољство што по први пут присуствује манифестацији.

„Смисао свега овога је да преносимо на младе и да они достојно настављају да преносе традицију на млађа покољења. Оваква традиција чини наш народ кроз вијекове, то је оно што су баштиниле наше генерације, и мислим и да је Село поносно“, поручила је Срдић.

Скуп је благословио свештеник православног Храма Св.Василија Острошког из Банатског Великог Села Мирослав Ивковић који је истакао да Великоселци посједују једну важну особину а то је саборност.

„Ови овде људи имају жељу да помогну једни другима, да људи буду људи, што је најважније али и најтеже“, нагласио је отац Мирослав.

Такмичарски дио отворио је члан Градског вијећа Кикинде Миодраг Булајић, који је навео да Крајишки вишебој представља витешко надметање, као специфичан и препознатљив догађај за ову средину.

“Ово је начин да се покаже брига о коријенима и да се сачува традиција од заборава. Крајишници су људи који воле надметања и његују спортски дух уз демонстрацију снаге и издржљивости што им је помагало у савладавању изазова и препрека у животу”, истакао је Булајић.

Како је све почело, за „Српско коло“ испричао је један од организатора Борислав Стојисављевић који и сам има Крајишко поријекло, из Лике.

„Први пут „Крајишки вишебој“ одржан је 2010. године на моју личну иницијативу по узору на Лички вишебој у Апатину. Контактирали смо њихове организаторе који су нам помогли. Прве године окупио се велики број људи, око 1500 гледалаца је било, једно велико одушевљење је владало Селом. Након тога основали смо Удружење и до данас одржавамо континуитет. Осим тога ми смо организовали и хуманитарне акције када су биле поплаве у Републици Српској, затим обезбјеђивали смо огрев породицамау селу којима је било потребно. Уз то смо обновили и Завичајну кућу, а заједно са Коалицијом избјеглица у Бусијама, у Београду, двије године заредом организовали смо сличну манифестацију. Такође учествујемо и на сличним такмичењима широм Србије“, навео је Стојисављевић који је ове године био у улози судије, а осим тога спортом се бави од дјетињства.

Није могао Стојисављевић а да се не осврне на трагичну судбину младог Николе Ковачевића , једног од најбољих такмичара свих досадашњих вишебоја.

„То је био један млад момак, спортиста, који је доминирао својом појавом и карактером. Вриједан, способан и поштен момак који је био симбол свега онога што краси нас Крајишнике. Узор младих нашег времена. У дисциплини пењање на стожину неприкосновено је побјеђивао, и у рекордном року од 3, 5 секунди се пењао. Све то привукло је велику медијску пажњу, а он је прозван „крајишким спајдерменом“. Био је првак у боди фитнесу 2014.године на Свјетском првенству у Грацу“, испричао је Стојисављевић.

Организацији Вишебоја годинама ускаче у помоћ Удружење жена „Орхидеја“ из Банатског Великог Села које својим традиционалним питама и колачима обогати трпезу за госте и учеснике манифестације.

Предсједница Удружења Љиљана Кери, подсјетила је да Удружење постоји од 2010. године и од прве манифестације подржава овај велики догађај за село.

„Имамо тридесетак жена чланица, неке су запослене, а имамо и домаћица и пензионерки. Углавном све наше жене мјесе наша традиционална старинска јела попут босанских пита, проја, крофни и колача, праве ручне радове, а такође бавимо се и хуманитарним радом и одлазимо на бројна такмичења и сајмове на којима излажемо своја јела и радове“, испричала је Кери док се око трпезе ширио мирис свјеже пите сирнице и бројних других домаћих специјалитета од тијеста којима ни екипа „Српског кола“ није одољела.

Мало више о самом Селу за „Српско коло“ рекао је мјештанин Славко Самарџија.

„Ми смо углавном колонизирани после Другог Свјетског рата. Село се од тог времена доста развило, а до тада су то била три села гдје су живјели Швабе, Французи и домаћи…

Долазили смо из Крајине, углавном из Петровца, Дрвара, Кључа, Мркоњић Града, Грахова… Данас Банатско Велико Село има око 2000 становника, од чега се највећи број бави пољопривредом. Имали смо Задругу, пољопривредно газдинство, „Козара“ која и данас постоји, али је некада била веома значајна. Били смо једно од најнапреднијих села у Сјеверном Банату“, објаснио је Самарџија додајући да данас у Селу имају и фабрику моторних уља која запошљава доста људи, а осим тога, што се тиче друштвеног и културног живота, постоји и спортски фудбалски клуб „Козара“ који је у вишем рангу, као и КУД „Марија Бурсаћ“, док се љети највећи број дешавања одвија поред прелијепог језера „Лагуна“ гдје је позвао и нашу екипу „Српског кола“ на традиционалну „Пасуљијаду“ која се одржава у августу.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

[ezcol_1third]

Обарање руке:

1. Трмошљанин Илија
2. Шкулетић Војислав
3. Мијатовић Драган

Скок у даљ из мјеста:

1. Бундало Александар
2. Вујаклија Борислав
3. Милаковић Ратко

Конопац:

1. Џими КОмерц
2. Колубара
3. Николини другари

[/ezcol_1third][ezcol_1third]

Трчање по брвну:

1. Јован Трбић
2. Јован Лисица
3. Љубомир Икић

Трчање у џаку за дјецу:

1. Милованчевић Ненад
2. Коштић Лука
3. Крстовић Милан

Бацање камена с рамена:

1. Марковић Милан
2. Шкондра Свето
3. Стојисављевић Борислав

[/ezcol_1third][ezcol_1third_end]

Трчање у џаку за одрасле:

1. Лисица Јован
2. Трпић Јован
3. Вукајлија Борислав

Kличак:

1. Станић Саша
2. Почуча Драго
3. Мијатовић Драгош

Кука:

1. Станић Саша
2. Видак Милан
3. Мијатовић Драгош

[/ezcol_1third_end]
Нема коментара

Напишите коментар