Више од 600 учесника марша „Стазама егзодуса 2019“ дошло у Стог код Возуће

Више од 600 учесника марша „Стазама егзодуса 2019“ препјешачило су данас пут дуг 22 километра од села Tумаре на Озрену до насеља Стог код Возуће у општини Завидовићи поводом обиљежавања 24 године од прогона Срба са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Маршу „Стазама егзодуса“ су се одазвали учесници из Бањалуке, Бијељине, Лакташа, Српца, Прњавора, Вукосавља, Модриче, Дервенте, Петрова и Добоја.

У колони су били начелници општина Вукосавље Борислав Ракић и Петрово Озрен Петковић, припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, као и некадашњи ратни командант Граничног пука Војске Србије на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, те ветеран са Кошара Ненад Станић.

Учесници су препјешачили пут од Горње Бријеснице, преко Кврга, Малчића, Боровца, Лозне до Стога којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Након што су стигли учесници марша „Стазама егзодуса“, у Стогу ће у Цркви Светог Ђорђа бити служена Света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту.

Након тога, биће прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар