АКТУЕЛНО:

Одржан парастос жртвама злочиначке акције на Медачки џеп, у септембру 1993. године

 

ПОРАЖЕНИ СУ ОНИ КОЈИ СУ ЧИНИЛИ ЗЛОЧИН


У Цркви Светог Марка у Београду, данас је, поводом 26. годишњице агресије хрватске војске на Медачки џеп, одржан парастос жртвама те акције у којој је убијено 88 Срба. Помен настрадалима организовало је Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“, а парастос је служио свештеник Александар Лучић уз саслужење ђакона Славка Аничића. Након тога, на споменик страдалим из ратова од 1991-2000. године, у парку на Ташмајдану, положени су вијенац и цвијеће. Присутнима се обратио Драган Пјевач, предсједник Координације српских удружења породица несталих, погинулих и убијених лица са простора бивше Југославије, чија се мајка такође налазила међу жртвама ове злочиначке акције.

По завршетку парастоса у Цркви Светог Марка, присутнима се обратио отац Александар Лучић.

Прота Александар Лучић (лијево) и ђакон Славко Аничић (десно)

„.Помени Господе, нашу браћу и сестре, уснуле у нади на васкрсење у живот вјечни, и усели их у мјеста свијетла, у мјеста свјежине, у мјеста одмора, од којих бјеже свака мука, жалост и уздисање. Вама овдје, нека Господ Бог подари мира, љубави, здравља, слоге и свега осталог, Бог вас благословио, а нашим упокојеним нека Господ Бог дадне рајско насеље, дадне царство небеско, слава им у Господу“, поручио је, у завршној бесједи, отац Александар Лучић.

Драгана Ђукић, предсједница Удружења „Суза“

У већ препознатљивој колони чланови породица жртава, представници удружења, владиних и невладиних организација, упутили су се ка Ташмајданском парку, гдје им се, испред споменика, обратио Драган Пјевач, ријечима да је „обичај да кажемо и неку ријеч кад се поклањамо сјенама наших најдражих“.

ДРАГАН ПЈЕВАЧ: СЛАВИО СЕ ЗЛОЧИН


У 6,00 часова ујутро, 9. септембра 1993. године, преко пет хиљада припадника хрватске војске и полиције, напало је три села Почитељ, Читлук и Дивосело, која су се налазила под заштитом УНПРОФОР-а. У тој акцији, на најсвирепији начин убијено је 88 људи. Међу страдалима је, према документацији Веритаса, било 46 војника, 6 милиционера и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година, а треба истаћи, да се међу њима нашло и 17 жена. Заробљени војници и цивили су мучени и убијени на најмонструознији начин виђен у протеклим ратовима на овим подручјима“, рекао је, Драган Пјевач, додајући да су жртве клане у подрумима, паљене у кућама, вјешане по дрвећу, развлачене колима…

Драган Пјевач

Пјевач је истакао да је прошле године, на 25 година од ове злочиначке акције, Хрватска службено у Госпићу, обиљежавала тај дан, славећи величанствену побједу.

„У првом реду сједио је министар одбране Дамир Крстичевић, изасланик предсејднице и предсједника владе, и министра бранитеља. Сједили су и Готовина и Маркач, сједио је и Мирко Норац. Човјек који је водио ту акцију, и у Хрватској осуђен на 5 година затвора, а зна се да је поред командне одговорности, између осталог, лично убио пиштољем жену у главу. У Хрватској је такав један зликовац проглашен почасним грађанином у једној жупанији и осам градова. Наравно да је послије говора добио највећи апалуз“, истакао је Пјевач, додајући да је свима познато и како ових дана хрватска предсједница прије подне изиграва антифашисту, а поподне подржава усташтво.

Хрватска је на неки начин заточеник такве власти, њихови бранитељи су изнад закона и они одређују како ће и шта бити. Хрватско друштво све више тоне у мржњу, а ко тоне у мржњу, тај не може бити побједник, он је поражен. Данас, овдје, испред породица жртава, могу рећи само једно, да ми достојанствено испраћамо наше најмилије са тугом и болом, али могу рећи у име породица жртава и то да ми нисмо поражени. Ми смо они, поред свега што нам се дешавало, који узидгнуте главе можемо овдје стајати. Поражени су они који су чинили злочин. Поражени су они који оправдавају злочин, поражени су они који ћуте о злочину и окрећу главе“, закључио је Драган Пјевач.

 

САМО ЈЕДАН ПОВРАТНИК У ЧИТЛУКУ


Драган Пјевач је навео да је прије неколико дана у родном селу Читлуку боравио његов брат Ђуро, такође данас присутан на парастосу. Тамо је затекао осуђеног убицу на пет година како сједи са српским повратником који се вратио из Њемачке. Вјероватно им је говорио да морају да га слушају и да му се клањају, наслућује и Пјевач и додаје да можда тим чином пере своју савјест. Што је мање вјероватно.

Ђуро Пјевач (десно)

Ђуро Пјевач, нешто касније за „ Српско коло“ је изјавио да је тачно да је био у родном Читлуку. Да тамо имају тренутно само двије српске породице повратника из Њемачке, један старац, ранији повратник из Србије и један Хрват из Босне који је загосподарио околном шумом. Тешко је сањати о томе да се тамо неко може вратити, а ови људи повратници из Њемачке и нису све време у Читлуку, прича нам Ђуро.

Међу онима који су се данас окупили да одају почаст жртвама били су и Петар Бјеговић и проф. Миле Рајчевић из Дивосела.

Петар Бјеговић 

„Ми данас, паљењем свјећа, парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа одајемо дужно поштовање, једно тужно сјећање као незаборав на наше најмилије, родитеље, браћу и сестре, наше саборце, који ће остати трајно у нашим срцима“, прича нам, некада угледни директор основне школе у Госпићу и рођени Дивосељанин.

Проф. Миле Рајчевић

„Данас у овим селима нема народа, све је пусто и зарасло у коров. Једино споменици у гробљима свједоче о српском народу који је живио на овим просторима више стотина година и понеки писани траг у књигама староставним. Нема више колијевке ни дјечјег плача, не чује се школско звоно, ни пјесма орача и жетелица…Овдје је мрачна страна људске историје исписала своје најстрашније странице. Када човјек дође у овај крај, има осећај да је дошао у простор у коме је вријеме већ одавно стало. Све помало личи на музеј геноцида на отвореном“, са сјетом у гласу прича проф. Рајчевић, таксативно набрајајући да је у овој злочиначкој акцији убијено 30 мјештана Дивосела, (23 мушкарца и 7 жена, 2 тијела нису пронађена), 12 мјештана из Читлука (9 жена и 3 мушкарца, једно тијело није пронађено), а да је у Дивоселу заробљено 7 цивила и 2 војника, а у Читлуку 6 цивила.

Парастосу су поред породица присуствовали Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Милојко Будимир, генерални секретар Удружења Срба из Хрватске, Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра „Веритас“, представници Комисије Владе Републике Србије за нестала лица, Црвеног крста Србије, избјегличких Удружења, Координације српских удружења породица и појединаци који саосјећају са српским жртвама.

                                                                                                                       Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

This is box title

МИОДРАГ ЛИНТА: ДА РЕАГУЈЕ СРПСКО ТУЖИЛАШТВО


Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта истакао је у саопштењу за јавност да је Хрватска војска током удруженог злочиначког подухвата под називом Медачки џеп извршила монструозне злочине над Србима у три српска подвелебитска села (Дивосело, Читлук и Почитељ) која су била под заштитом Уједињених нација. Током удруженог злочиначког подухвата припадници хрватске војске су заробљене Србе убијали крамповима, мацолама, гађали ножевима, клали их и др. Укупно је убијено 88 српских војника и цивила, а наведена три српска села су систематски опљачкана и сравњена са земљом.

Линта наглашава да једини осуђени за овај брутални и непојмљиви ратни злочин је генерал и познати убица госпићких Срба Мирко Норац. Хрватски суд га је правоснажно осудио на мизерних и увредљивих шест година. Један у низу доказа да се Хрватска није суочила са својом усташком и злочиначком прошлошћу јесте чињеница да је ратни злочинац Мирко Норац проглашен за почасног грађанина Сплитско-далматинске жупаније и још десетак хрватских градова и општина. Такође, многи други учесници наведеног удруженог злочиначког подухвата нису процесуирани и кажњени већ се славе као хероји.

Линта позива српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против припадника хрватске војске и полициије за свирепа и монструозна убијства 88 Срба током удруженог злочиначког подухвата који Хрватска назива Медачки џеп. Добро је познато да ратни злочин не застарјева и да убице српских цивила и ратних заробљеника тога морају да буду свјесни. Србија не смије да одустане од прогона ратних злочинаца и мора да учини све што је у њеној моћи да правда буде задовољена у што већој мјери.

Нема коментара

Напишите коментар