Вишковић: Српска брани истину о страдању Срба

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас у Сијековцу, гдје је обиљежено 29 година од ратног злочина над 46 српских цивила, да Српска и њене институције никада неће дозволити да овакви тешки злочини и страдања буду заборављени.

Република Српска је важна да бранимо истину о нашим страдањима – рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да су се окупили у Сијековцу у Броду да не би дозволили да се заборави тешки злочин који је нанесен људима само зато што су били припадници другог народа.

 

– Ово је било мјешовито мјесто гдје су живјели и српски и бошњачки народ, али су само страдали Срби, и то од регуларних јединица државе Хрватске – истакао је Вишковић.

Вишковић је указао се, упркос томе, Срби оптужују да су окупатори, да су дошли да некога тероришу или прогоне са својих огњишта.

– Тако нам се сервира све ове године након ратних дешавања у БиХ. Међутим, истина је сасвим другачија. Ови људи су били у својим кућама, на својим огњиштима, на својој дједовини – рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће данас посјетити једну мајку која је изгубила и мужа и три сина и упитао зашто је она крива да изгуби цијелу породицу – само зато што се родила као православка и Српкиња.

– Очигледно је да је 30 година послије ратних дешавања мало ко одговарао за те злочине. До сада је само један процесуиран за злочине у Сијековцу, а није то могао да направи само један човјек – нагласио је Вишковић.

Вишковић је истакао да је то био организован напад из друге државе и окупација простора тадашње БиХ, а сада Републике Српске.

– И та окупација од почетка марта 1992. године у тадашњем Босанском Броду, а данашњем Броду, трајала је до октобра. У тих седам мјесеци окупације убијено је више од 500 људи. По ослобођењу Брода нађене су многе масовне гробнице у којима су били цивили, невино страдали грађани овог простора, од дјеце, до стараца, жена, који се ни на који начин нису могли третирати као војна мета или као нека пријетња било коме. Република Српска и њене институције никада док постоје неће дозволити да се то заборави – рекао је Вишковић.

Подсјетио је да се након 70 година први пут снима о јасеновачким жртавама и да реагују и из свијета јер и данас многи покушавају да, на неки начин, сакрију то, да не дође истина на видјело.

Вишковић је истакао да институције Српске учествују у свим пројектима ради његовања сјећања на страдања у прошлости и подсјетио да је Влада јуче донијела одлуку да помогне да се сними филм „Дјеца са Козаре“.

– Јесте прошло много времена, али истина мора да се зна, као и истина о страдању наше браће и сестара и овдје у Сијековцу. То ће остати увијек док је нас и Српске. Зато је Српска важна да бранимо истину о нашим страдањима. Нека нам живи Република Српска, а свима онима који су изгубили живот за Републику Српску вјечна слава и хвала – рекао је Вишковић.

Припадници регуларних оружаних снага Хрватске заједно са паравојним бошњачко- хрватским снагама упале су 26. марта 1992. године у село Сијековац и убили 46 српска цивила.

Сјећање на страдање Срба у Сијековцу 1992. године обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова као скуп од републичког значаја, уз поштовање закључака Републичког штаба за ванредне ситуације.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар