Војска Српске одбранила народ

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изјавио је данас Срни да је историјска одлука Народне скупштине Републике Српске о формирању Војске Републике Српске која је дала немјерљив допринос у одбрани српског народа и вјековних огњишта.

„Војска Републике Српске формирана је као израз потребе у одбрани српског народа и његових вјековних огњишта. Да није формирана посљедице по српски народ би биле сличне обиму страдања у протеклим ратовима. Војска Републике Српске је имала историјску улогу да одбрани народ, огњишта и територију“, рекао је Савчић поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске.

Он је подсјетио да су, прије формирања Војске Републике Српске, Бошњаци и Хрвати у тадашњој БиХ формирали паравојне формације.

„Интересантан је податак, о којем говори главни логистичар муслиманских снага Хасан Ченгић, да је прва наоружана муслиманска формација формирана 1. августа 1990. године у џамији у Устиколини. Од 109 општина у тадашњој БиХ у 102 општине прије почетка рата су регрутоване јединице `Зелених беретки` и `Патриотске лиге`“, навео је Савчић и подсјетио да је тзв. Армија БиХ формирана 15. априла 1992. године.

Када је ријеч о Хрватима, каже он, 3. децембра 1991. године су формиране Хрватске одбрамбене снаге /ХОС/, а ХВО 8. априла 1992. године.

„То јасно говори о њиховим намјерама и ко је био спреман за крвави грађански рат“, рекао је Савчић.

Tрећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ обиљежиће сутра у касарни „Козара“ у Бањалуци 12. мај – Дан Војске Републике Српске и свој дан.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Вест преузета са: Срна

 

Нема коментара

Напишите коментар