Позоришна група „Пилипенда“ из Сиднеја: „Задња станица“ пред Србима

Позоришна група „Пилипенда“ из Сиднеја припремила је нову представу коју ће у уторак 21. маја премијерно извести пред аустралијском публиком. Комедија „Задња станица“ у којој глуме Сергеј Кожул и Борис Митровић први пут ће бити одиграна у северном сиднејском предграђу Нортх Цурл Цурл, на сцени Комјунити центра у Грифин улици.

Представа „Задња станица“

Причом о двојици досељеника из наших крајева и њиховим почецима у Аустралији, „Пилипенда“ ће обележити деценију постојања. Ово глумачко друштво основано је пре десет година у Ливерпулу и тим поводом Сергеј и Борис одлучили су да обрадују љубитеље позоришне уметности новим комадом у којем ће многи припадници наше заједници сигурно моћи да се препознају.

„Задњу станицу“ је написао управо Сергеј Кожул, који у представи на духовит начин дочарава прве дане сналажења у новој земљи, потрагу за послом и многе друге згоде и незгоде.

– Након свих класика и полукласика које смо до сада играли, добио сам жељу и инспирацију да и сам напишем нешто. Тако сам дошао на идеју за комедију „Задња станица“, мада сам уверен да ће нам то у ствари бити прва станица на једном новом путовању – каже Сергеј у разговору за „Вести“.

Кожул у представи игра са колегом Борисом Митровићем који је недавно дошао из Србије, а специјални гост у „Задној станици“ је талентована хармоникашица из Сиднеја Теодора Ђукић.

– Борис је дошао у Аустралију и донео са собом снажну енергију. Пронашли смо се у једној краткој радионици у којој смо заједно учествовали у скечу пред публиком из наше заједнице, што је било веома лепо примљено. Сада је настала и ова комедија за коју верујем да ће се свидети публици.

На сцени ћемо приказати моменте из живота новопридошлих сањара и носталгичара – открива Сергеј.

У колажу сцена многи ће се препознати у сегментима тражења бољег живота и маштарења у једној гаражи, која симболично представља ново огњиште двојице досељеника.

– Топло препоручујем представу „Задња станица“, причу о двојици пријатеља који су се упознали далеко од родног краја, у граду у којем морају да говоре новим језиком. Иако је реч о комедији, представа има драмске елементе који дотичу судбине многих људи примораних да напусте своја огњишта и наставе живот далеко од отаџбине – каже глумац Борис Митровић.

Борис се по доласку у Сиднеј упознао са Сергејем и убрзо је почела и њихова професионална сарадња.

– Недуго по завршетку студија у Београду, дошао сам у Сиднеј како бих наставио школовање у области филмске глуме. Као припадник београдске школе глуме, осетио сам обавезу према српском позоришту „Пилипенда“. Након упознавања са Сергејем, обојица смо закључили да заједно можемо да остваримо добре резултате. И један и други Имамо дипломе позоришних академија и делимо љубав према позоришту и према свом народу, тако да као људи и професионалци дугујемо нашим људима приче у којима се могу препознати и уз које сви заједно можемо да негујемо традицију и културу српског народа – истакао је Митровић.

 

Још два гостовања


После премијере у Нортх Цурл Цурл, Сергеј и Борис играће „Задњу станицу“ у Спортском клубу у Бониригу, у петак 24. маја, а затим и пет дана касније, 29. маја у Тгаун Холу у Александрији.

 

Расположени за сарадњу


У Сиднеју тренутно живи четворо глумаца који долазе са нашег говорног подручја. Сергеја Кожула смо питали да ли можемо да очекујемо и неки заједнички комад ове мале, али одабране групе позоришних професионалаца.

– Све зависи од времена које будемо имали на располагању, као и од ситуације. У сваком случају, „Пилипенда“ ће свакоме понудити сарадњу јер нам је жеља да сви заједно трајемо на овим просторима – истакао је Кожул.

 

Од „Јазавца“ до Тесле


Пре десет година се у сиднејском предграђу Ливерпул окупила група етунзијаста која је у то време имала само једног школованог глумца – Сергеја Кожула – који је у то време тек завршио академију. И поред снова о великим улогама, Сергеј је одлучио да стане на чело мале трупе која је понела име Пилипенда по чувеном лику из Матавуљеве приповетке, који ни по коју цену није хтео да се одрекне свог Риста и своје православне вере.

„Пилипенда“ је почела рад представом „Јазавац пред судом“ Петра Кочића, који у својој оданости роду није заостајао иза Матавуља. Позоришна група је с овом представом обишла готово цео континент. Глумци су се потпуно укључили у рад у заједници, тако да готово сваки празник, било верски или национални, није протекао без учешћа некога од њих.

Уследиле су представе „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића и „Чаробни кофер госпође X“ Борислава Пекића, као и представа „Дупло огледало“. Може се рећи да су чланови „Пилипенде“ били и копродуценти представе о Тесли, која је одлично примљена код публике.

Преузето са: vesti-online.com
Извор: Д. Тимарац

Нема коментара

Напишите коментар