Торонто: Почаст страдалима у Јасеновцу

У великом Меморијалном комплексу Јад Вашем који сведочи о Холокаусту-страдању Јевреја и других нација у немачким концентрационим логорима, генерални конзул Републике Србије у Торонту, Василије Петковић, положио је венац испод табле која одаје почаст страдалима у Јасеновцу.

Споменички комлекс у парку Ерл Бајас, на северу Торонта, дело је канадског друштва Јад Вашам са идејом да подигне колективну свест о Холокаусту и великом броју концентрационих логора у Европи током Другог светског рата. И сви су ту – Дахау, Матхаузен, Берген-Белзен….Јасеновац.

Централни споменик са вечном ватром отворен је 1991, а осам зидова сећања од црног мермера десет година касније. На њима су уписана имена страдалих логораша и преживелих, чији су потомци нови живот и домове изградили у Канади.

Василије Петковић, генерални конзул Србије у Торонту је, поводом 9. маја, положио венац испод табле која одаје почаст страдалима у Јасеновцу и потом обишао Меморијални комплекс.

Један од зидова сећања носи назив „Праведници међу народима“ и носи имена и националне заставе људи који су спасавали Јевреје од нацистичког прогона.

На том зиду је и име српске породице која је, после рата, такође започела нови живот у Канади и, наравно, српска застава.

Преузето са: rts.rs
Извор: БРАНКА ДИКАНОВИЋ ТРБОЈЕВИЋ

Нема коментара

Напишите коментар