Школа српског фолклора „Слога“ у Канади: Српски језик уче кроз игру и песму

Величанственим годишњим концертом Школа српског фолклора „Слога“ из Стони Крика, поред Хамилтона у Канади, 13. априла, обележила је девети рођендан. У препуној позоришној сали средње школе у Хамилтону фолклораши „Слоге“ извели су петнаест кореографија. Приказали су игре из Србије, Босне и са Кордуна.

У целовечерњем програму учествовале су и чланице етно групе, као и оперска певачица Василиса Атанацковић. Деца су певала познате српске песме, мада многи од њих и не знају добро српски језик. Етно група са својом трогласним певањем подсетила је на старе и традиционалне изворне песме нашег народа са Кордуна.

На крају програма, јавну похвалу за свој рад добили су уметнички руководилац и кореограф  Љубомир Лука Поповић и Борис Даић, кореографи Анастасија Велиновић, Стефан Даић и Предраг Мариновић, тренери вокала Василиса Атанацковић и Биљана Рајшић, као и костимиографи Мица Навала и Ђурђица Даић.

„Презадовољан сам са свиме шту су наша деца показала публици који су вечерас напунили салу. Ово је круна нашег једногодишњег рада и представља велик искорак у раду наших ансамбала. Показало се да велики труд наших ученика и бројне пробе током године нису били узалудни. Честитам свима њима, као и њиховим родитељима који су нам у том смислу помогли.

Остаје нам да и даље вредно и мукотрпно радимо, да задржимо садашње плесаче, али и да примимо нову децу, за шта, после овако успешног концерта, влада велико интересовање. То је само један од разлога што са великим оптимизмом гледам на будућност наше школе“, рекао је уметнички руководилац и кореограф Љубомир Лука Поповић.

Школа српског фолклора Слога основана је у октобру 2010. године заједничким напорима управе и родитеља српске заједнице из Хемилтона и околине. Од самог почетка Слога негује традиционалну игру и песму као истинске уметничке вредности српске културне баштине. Једно од најмлађих фолклорних друштава на територији Онтариа, ако не и Канаде, и преузело је примат по квалитету и разноликости програма. Добро је организовано и вођено добровољним радом својих чланова.

„Ово што су наша деца показала представља врхунац онога што фолклор може да пружи. Добро се сећам наших почетака са 15 чланова прве године, да би данас нарасли на 95 чланова. Када смо почели, нисмо имали наше ношње које данас имамо за све кореографије. То су изузетне вредности на које сам поносна. Приметио је то и градоначелник Хамилтона, који је у честитки похвалио наш рад и пожелио нам успех у наставку рада“, рекла је Ђурђица Даић, која је у овом ансамблу организатор и костимограф.

Госпођа Даић је најавила гостовања у Нијагари, канадском Лондону и Кичинеру, али и наградно путовање првог ансамбла у Бостон у суседним Сједињеним Државама, а предвиђено је и дружење са српском децом у Монтреалу.

Преузето са: rts.rs
Извор: СВЕТОЗАР ДАНЧУО, ИЛИЈА ВУЈАНОВИЋ

Нема коментара

Напишите коментар