Професор из Израела Гидеон Грајф савјетник на снимању филма о Јасеновцу

Све је извесније да ће ускоро почети снимање филма о логору Јасеновац у режији истакнутог редитеља Емира Кустурице. Шта о самом филму о Јасеновцу и могућој сарадњи са Емиром Кустурицом мисли историчар, истраживач геноцида и однедавно председник независне Међународне комисије за истраживање злочина у подручју Сребренице, професор Гидеон Грајф, сазнаћемо из разговора који је са њим водио Мирослав Карлица.

Познати филмски редитељ Емир Кустурица намерава да сними филм о Јасеновцу, шта Ви мислите о томе?

„Одувек сам се питао колико је филм важан за сећање, за традицију сећања и мислим да је одговор да, наравно да је важан. Филмови морају да буду стварни, произведени у правом смиску као што је на пример „Шиндлерова листа“ или „Пијаниста“, коју су веома добри у ширењу знања. Тако да филм о Јасеновцу, посебно ако га ради тако генијални редитељ као Емир Кустурица, може да буде крајње важан. Када сам се пре неколико недеља састао са Кустурицом у Андрићграду, рекао саму да ћу да станем иза те иницијативе“, објашњава професор Гидеон Грајф.

Ви сте део тима?

„Надам се. Бићу више него почаствован да будем део тог тима као историчар, саветник и стручњак. Бићу веома срећан да помогнем Емиру Кустурици и надам се да ће филм бити готов у наредне две или три године. Имам нека искуства у саветовању, у холивудским филмовима. На пример, филм који је 2016. године добио Оскара као  најбољи старни филм „Шаулов син“, редитеља Ласла Немеша. Заснован је на мојој књизи која описује јеврејску јединицу познатој као сондеркомандо јединица у логору Аушвиц. Ласло Немеш је написао сценарио инспирисан мојом књигом. Бићу веома срећан да помогнем господину Кустурици са својим холивудским искуством“, закључује Гидеон Грајф.

Преузето са: rts.rs

Нема коментара

Напишите коментар