Америчка премијера филма „Теслин народ“ у Питсбургу

Четврти фестивал српског филма Српског народног савеза је одржан у Катедрали знања Питсбуршког универзитета, САД 30. марта 2019 године. Фестивал је организован у сарадњи са Центром за руске и источноевропске студије и комитетом Југословенске националне собе Питсбуршког универзитета. Главни циљ фестивала је чување, неговање и представљање српске културе, традиције и наслеђа америчкој публици.

Филм „Теслин народ“ (2018) редитеља Жељка Мирковића имао је америчку премијеру на четвртом Фестивалу српског филма Српског народног савеза у Питсбургу. Филм је изазвао велико интересовање и мноштво позитивних критика публике за начин како су приказани српски исељеници као градитељи Америке и света. „Теслин народ“ је добио награду „Спирит“ коју додељује Српски народни савез за најбољи филм и његов допринос продубљивању веза између српске-америчке дијаспоре и матице као и унапређивању односа између Србије и Америке. Светска премијера филма је одржана у Србији 27. октобра прошле године у Коларчевој задужбини у Београду.

Премијери филма „Теслин народ“ је присуствовао редитељ филма Жељко Мирковић који је примио награду, сценариста филма Милош Растовић, као и учесници филма Александар Славковић, аутор романа „Досељеник 1815 – 2015,“ Милана Мим Бижић из Питсбурга и Џон Мартић, председник Српског народног савеза. Приликом пријема награде Мирковић је нагласио да је главни циљ филма био да прикаже допринос Срба у изградњи Америке и света у периоду дугом више од 200 година и о пријатељству српског и америчког народа. Посебно се захвалио Српском народном савезу на подршци у реализацији филма и свему ономе што је ово најстарије српско добротворно друштво у Америци које постоји од 1901. године учинила за српске исељенике и одржавању српског етничког и верског идентитета.

Милош Растовић, сценариста филма, је нагласио главну идеју филма: „Када су први српски исељеници долазили у „обећану земљу,“ они су сабом донели не само своју пожртвованост за рад и идеале и своје таленте, већ су донелу нешто много више, а то је њихова душа. Душа је оно што нас уздиже и разликује од других и спаја све Србе у свету без обзира на којем континенту или држави живели.“ Након премијере у Питсбургу, филм ће се приказивати у Кливленду, Бостону, Њујорку, Лос Анђелосу, Вашингтону, Чикагу и другим америчким градовима.

Четврти фестивал српског филма Српског народног савеза је отворен молитвом Његовог Преосвештенства Владике Иринеја, источноамеричке епархије српске православне цркве након чега је уследило представљање књиге „Велики рат 1914 – 1918“ (2018) у издању Себастијан преса западноамеричке епархије српске православне цркве. О књизи су говорили др Кринка Видаковић Петров, уредница књиге, и Његово Преосвештенство Владика Иринеј. Они су истакли суштину односа између Краљевине Србије и Америке у време Првог светског рата и улогу српско-америчке дијаспоре у помоћи отаџбини. Књига је посвећена заједничком сећању на Велики рат који је потврдио Америку као глобалну силу и прекројио границе Балкана стварањем Југославије на победи и жртвама Краљевине Србије. „Американски Србобран,“ најстарије српске новине које излазе у континуитету од 1906. године, су редовно извештавале о току Великог рата на Балкану.

На велико задовољство чланова Српског народног савеза и свих присутних у сали, др Александру Петрову, уреднику српске секције „Американског Србобрана,“ је уручено признање Српског народног савеза за његов двадесетшестогодишњи уређивачки рад у српској секцији новина и допринос обавештавању српске заједнице у Америци о важним догађајима у Америци и матици. Др Петров се захвалио на признању и нагласио да уређивати „Американски Србобран“ за њега представља „мисију, а не посао.“

У склопу представљања књиге „Велики рат 1914 – 1918“ приказан је документарни филм „Дуг пут у рат“ (2018) редитеља Милоша Шкундрића. Овај филм у трајању два сата на исцрпан начин приказује узроке Првог светског рата који према аутору датирају још из прве половине деветнаестог века. Водећи европски интелектуалци са европских универзитета као што су Оксфорд, Кембриџ, Сорбона и други износе њихово виђење узрока Великог рата. Филм је одлично прихваћен од стране публике.

Најмлађи су имали прилику да уживају у цртаном филму „Био двапут један краљ“ (2017) редитеља Војина Васовића. Филм на дечији приступачан начин описује једног краља подељене личности: краља рата и краља песника. Двострука природа једног краља има једну савест, али супротне жеље које у узајамној борби желе да надвладају једна другу. Филм је приказан на 60 међународних фестивала и већ освојио преко 20 међународних награда. Фоклорна дечија група Св. Николе српске православне цркве из Монровила у држави Пенсилванији је на својствен и атрактиван начин представила традиционалне српске песме које је публика громогласно наградила.

Oдушевљење фестивалом код америчке публике је показало колико је важно чувати и представити српску културу на начин како би је други још више ценили. Свако ко је био присутан на фестивалу био је у могућности да понесе са собом нешто вредно од богате српске културе и историје.

Преузето са: dijaspora.gov.rs
Извор: Српски народни савез, Питсбург, САД

Нема коментара

Напишите коментар