Заједничка изјава из Српске иде на све значајне адресе у свијету

Позивамо на поштовање законитости и Устава БиХ – порука је са састанка садашњих и бивших функционера Републике Српске, који је одржан у Народној скуштини.

За неколико дана, каже предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић, биће написана заједничка изјава о осуди кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и одбрани демократских вриједности и начела парламентаризма, а с циљем упозоравања међународне заједнице о стању у БиХ.

Заједничка изјаву, коју ће сљедећи петак, 24. децембра, потписати сви учесници, биће послата на све значајне адресе у свијету – од УН до дипломатских представништава.

Чубриловић је навео да је састанак инициран да би упозорили одређене важне адресе у свијету о стању у БиХ, положају Републике Српске и начину рјешавања актуелне ситуације.

– Желимо да их упознамо са ситуацијом јер имамо осјећај да нису довољно информисани, а коментаришу разне одлуке. Република Српска је имала и до сада иницијативе, као што су позиви на разговор унутар политичких субјеката БиХ, да се предложе нека рјешења јер постоје нека која су неодржива. Повод иницијатива јесу неки закони и одлуке Уставног суда, као и посљедња одлука високог представника – истакао је Чубриловић.

Додао је да је циљ упозорење на постојеће односе унутар БиХ.

– Жеља су унутарстраначки разговори и заједничка рјешења унутар институција БиХ која ће приближити и осликати нашу стварност са највећим степеном задовољства за све грађане БиХ – нагласио је Чубриловић и поручио да самосталност и слобода немају цијену.

Из НСРС је саопштено да је предсједник Парламента био домаћин некадашњим предсједницима Народне скупштине Републике Српске и предсједавајућим Парламентарне скупштине БиХ и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске са којима је разговарао о актуелном политичком тренутку и напорима које Република Српска чини како би се све отворене теме и проблеми ријешили дијалогом, уз уважавање свих страна у БиХ.

– На овом консултативном састанку било је ријечи о усаглашавању заједничке изјаве о осуди кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и одбрани демократских вриједности и начела парламентаризма у БиХ, која би некадашњи челни људи парламената требало да потишу на састанаку у Народној скупштини Републике Српске у петак, 24. децембра у 12.00 часова и упуте на најзначајније адресе међународних институција – наведено је из Парламента Српске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар