АКТУЕЛНО:

Затворени овогодишњи Бранкови дани

Колажним програмом и наступима учесника са ширег вуковарског подручја јуче су завршени овогодишњи Бранкови дани на вуковарској Доброј води.

Целовечерњи концерти етно-музике и Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“, интегрисани и отворени дани за основне и средње школе те завршни колажни дан – све су ово програми овогодишњих Бранкових дана, манифестације посвећене песнику Бранку Радичевићу.

Организатори из вуковарске парохије искористили су простор око Цркве преподобне матере Параскеве, исте оне у коју је Бранко долазио у својој младости, како би на што бољи начин дочарали управо тај однос Бранка са родним градом своје мајке Ружице.

–  Имали смо доста лепу посету на оба концерта. У два интегрисана радна школска дана, радовали смо се са ученицима и наставницима основних школа из Бршадина и Вуковара. Такође, имали смо и отворени час који су водили професори српског језика из гимназије, економске и техничке школе из Вуковара. Час је осмислила и водила професорка српског језика из гимназије Љиљана Бајац Николић. Заиста смо имали дивних тренутака радости са дечицом која су се овде радовала, писала, учила и надам се да ће им све овде научено користити и у даљем образовању – поручује парох вуковарски протојереј-ставрофор Миљен Илић.

Затварање овогодишњих Бранкових дана које је одржано сунчаног недељног поподнева, привукло је многобројну публику, као и пролазнике који су последње овогодишње топле дане искористили да се прошетају вуковарском Адицом и Добром водом.

 

Награђени најбољи литерарци

Садржајан је био последњи дан, а наступили су учесници готово свих узраста. Програм је беседом о Бранку отворио награђивани песник Ђорђе Нешић. Након тога наступио је Тамбурашки састав „Дунавске зоре“ који се представио својим ауторским песмама. Ученици основне школе „Драгутин Тадијановић“ извели су игроказ посвећен Бранку, а највеће симпатије публике добила су деца из Дечјег вртића „Вуковар 2“ која су заједно са својим васпитачицама приказала неколико кореографија. Наступиле су и награђиване плесачице Венере, Тамбурашка секција КУД-а „Бранислав Нушић“ из Борова и етно-певачка група „Наши корени“.

Бранко Радичевић је био веома повезан са родним градом своје мајке Ружице где је често проводио време, а неретко је долазио и на Добру воду где се дружио са децом. Због тога су Бранкови дани, углавном, посвећени деци, а ове године одржана су два интегрисана радна дана за ученике основних и средњих школа, као и отворени школски час.

– Пошто је у предметном курикулуму српског језика за средњу школу обавезно да средњошколци дођу на Добру воду и посете магазу Михајловић, одлучили смо да у склопу Бранкових дана буде један отворени час на који ће доћи првенствено ученици других разреда будући да они читају песме Бранка Радичевића. Учествовале су колегиница из Економске школе Вуковар Слађана Миљешић Ћићић и колегиница из Техничке школе „Никола Тесла“ Јелица Липовац Дудаш. Било је јако занимљиво, дали смо им задатке да промене Бранкове песме, осмисле срећан крај, да направе игроказ где ће показати како се Бранко тада удварао девојкама и да испуне један кратак квиз о познавању његовог живота. Такав вид учења им је велика мотивација. Значи им чим изађу из учионице и одмах је другачији приступ, поготово зато што су имали прилику да чују и неке друге професорке те да се друже са својим вршњацима – прича професорка српског језика Љиљана Бајац Николић.

Завршни дан су затворили литерарци који су добили награду „Ружица Радичевић“. У конкурсу за награду учествовало је девет основних и три средње школе, односно укупно 76 радова, од чега су награђена три рада. Најбоље радове имали су ученица четвртог разреда из Силаша Соња Бачко, ученик седмог разреда из Негославаца Давид Гавриловић и ученица четвртог разреда вуковарске гимназије Сара Атлагић. Такође, награђен је и најбољи рад из сваке школе које су конкурисале за награде.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар