Зaвичајни клуб Кордунаша у Грмовцу, избјегличком насељу код Београда, обиљежио славу Светог Илију

НАРЕДНУ СЛАВУ ПРОСЛАВИТИ У ДУХУ ОБИЧАЈА И ТРАДИЦИЈЕ НАРОДА КОРДУНА


„Слава Завичајног клуба Кордунаша утврђена је прије десетак година, а да то буде 2. август, Свети Илија пророк, водили смо се чињеницом да су се на тај дан многи Кодунаши, у родном крају, у својим и око својих светиња, највише окупљали. Већ неколико година ми само обиљежавамо славу, а ове године смо се одлучили, да по први пут, то урадимо у насељу Грмовац. Разлог није било потребно превише тражити, јер поред Бусија, највећег прогнаничног насеља у околини Београда, у Грмовцу је такође велики број Кордунаша саградио своје нове куће. Опредјелили смо се и због тога што је храмовна и слава овог насеља Свети Илија и у договору са мјесним парохом Владимиром Милановићем договорили да убудуће овај велики празник прослављамо заједнички“, рекао је, за Српско коло, непосредно након резања црквеног обреда, Петар Шаула, предсједник Завичајног клуба Кордунаша.

Приликом обраћања присутним Кордунашима и гостима, Шаула је истакао да је ово био више симболичан начин обиљежавања славе, а да је циљ да се већ идуће године окупи већи број Кордунаша и да се, како то и доликује, слави у духу обичаја и традиције православља.

„Од доношења одлуке да наша слава буде Свети Илија нисмо је прослављали на прави начин из више разлога. Један је јер нисмо имали свој простор, али смо и то прије неколико мјесеци ријешили. Други, ништа мање битан разлог, је тај да због финансијско- материјалних могућности нисмо били у прилици да окупимо већи број Кордунаша, али у договору са парохом грмовачким, оцем Владом, од наредне године бисмо овдје, у Грмовцу, то радили заједнички. То би био наш допринос обиљежавању овог свеца, као и одржавању обичаја, традиције и културе, нас Кордунаша тренутно настањених на овим просторима. Након црквеног обреда, сви присутни Кордунаши и наши драги пријатељи, који су помогли до сада низ организованих акција, наредне године, заједно ћемо да прославимо Светог Илију, крсну славу Завичајног клуба“, закључио је Шаула, а ми смо Завичајном клубу пожељели да се на слави нађе бар онолико људи колико их је било на традиционалном 30. Сабору Кордунаша, организованом у марту мјесецу ове године у Београду.

Слави је присуствовао и предсједник Коалиције избјеглица Миле Шапић, предсједник удружења „ Славонија у срцу“ Миодраг Здравковић и више истакнутих чланова Завичајног клуба Кордунаша.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар