Завршени пети Завичајни дани у Суботици

Великим концертом Маринка Роквића на главном суботичком тргу у суботу су завршени пети Завичајни дани. Истовремено, завршена је и манифестација Дани Српске у Србији.

– Ако су се Дани Српске и наши Завичајни дани временски подударили онда је порука једна и заједничка – очување и даље неговање традиционалних културних вредности, да знамо да смо један исти народ, јединствене културе, језичке и духовне традиције и имена – истакао је Боривоје Вукајловић, председник Савеза српских удружења Севернобачког округа, организатора манифестације.

– И ове године смо окупили бројне ствараоце и уметнике, више од хиљаду учесника и више хиљада посетилаца. Већ сада се може рећи да су Завичајни дни оправдали очекивања, што је добра основа за будући рад- поручио је Вукајовић.

Након њега окупљенима се обратио директор представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић који је истакао да манифестацијом Дани Српске у Србији има за циљ унапређење сарадње „нас са обе стране Дрине.

Манифестацију Завичајни дани подржава Град Суботица а по речима Срђана Самарџића она обогаћује културни миље града.

– Свака од шара на народним ношњама, из сваког стиха и такта песама и игара проговарају преци и подсећају на вредности и врлине које нам оставише. На нама је да их будемо достојни – поручио је Самарџић.

 

Повеља захвалности додијељена Арну Гујону


Повеља захвалности, коју Савез српских удружења СБО традиционално додељује, ове године уручена је француском хуманитарцу Арно Гујону. Човек великог срца поздрављен је вишеминутним аплаузом. Први пут је дошао у Србију крајем 2004. године после погрома Срба на Косову и Метохији 17. марта 2004. године и то у Косовску Митровицу. Том приликом је са старијим братом Бертраном и двојицом пријатеља камионом довезао хуманитарну помоћ скупљену у Француској.

Организација „Солидарност за Косово” од оснивања је допремила помоћ у више од 30 конвоја у вредности већој од милион и по евра, организовала 12 пројеката, сарађује са Епархијом рашко-призренском и има тридесетак волонтера. Помоћ овој организацији у Француској пружа 8.000 донатора.

– Посебна ми је част што сам добио признање у Суботици, крајњем северу земље иако помажем људима на крајњем југу, али ваша солидарност се види и осећа. – рекао је Арно Гујон.

 

За свакога понешто


Завичајни дани ове године су трајали четири дама. а у склопу ове манифестације одржани су концерти: Пријатељи за децу Косова и Метохије“ поводом 11 година акције „, Дивљег кестена, Етно групе „Искон“, као и богат фоклорни програм. У склопу Завичајних дана одржан је и други завичајни фестивал спорта, као и акција добровољног давања крви.

 

Нема коментара

Напишите коментар