Збирка пјесама и прича о Лици

На овај начин вуковарски песник, рођен у Лици Милан Миле Чорак, кроз поезију је повезао своја два завичаја, онај први у којем је рођен и други у којем је одрастао и провео готово цео свој живот.

– За људе из Лике обично се каже да су тврди, али имају мекану душу и, ма где да се налазе, Лику воле изнад свега. Ја сам рођен у Лици, али у Вуковару сам провео животни век, нисам много одлазио тамо, а тај недостатак Лике у мом животу надокнадио сам песмама. Књига се састоји из неколико делова, а први део се односи на мој предговор у којем сам објаснио зашто књига о овом крају – истакао је Чорак.

Песник је у књизи објавио осамдесетак песама од којих се готово пола односи на Лику и њене природне лепоте и људе који је красе. Биографски део књиге односи се на страдање песникове породице, али и целог тог краја, са посебним освртом на деведесете године прошлог века.

– Следећи део књиге су аутобиографске приче, о мом одрастању међу Личанима, а након тога долази део о судбини Лике и Личана, њиховом страдању и расељавању. Сматрао сам да је то мој дуг овом крају који је невиђено страдао, мојим земљацима који су расути по целом свету – наглашава Чорак.

Књига је компилација прича и песама и док у песмама доноси углавном личке мотиве у којима описује родни крај, села, обичаје, природне лепоте, у причама се аутор бави детаљима из свог живота везаним за успомене на Лику и људе који су судбински везани за овај крај. На крају књиге доноси и коментаре Личана на његово писање у заједничком завичају, људи који су расути по свету, али не заборављају своје порекло.

Након ове књиге и збирке песама о Вуковару, Чорак припрема и трећу своју књигу која ће, како сам каже, бити посвећена љубави, вери и животу.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар