КО СТЕ, ВИ, ХРВАТИ? – КЊИГА РАДОВАНА Б. МИЛИЋА О КОЈОЈ СЕ НАВЕЛИКО ГОВОРИ!

Не догађа се често да промоција књига окупи толики број људи колико их је то вече, 19 јула 2022. било присутно у сали читаонице библиотеке »Свети Сава« у Аранђеловцу.

У време одржавања традиционалне манифестације Мермер и звуци, започете давне 1968 године на којој су представљана највреднија музичка, драмска, балетска, књижевна, ликовна и филмска остварења Удружење истраживача »Трагови« из Аранђеловца и Народна библиотека »Свети Сава« су организовали представљање книјижевних дела Радована Б. Милића.

Вече посвећено књижевном стваралаштву овог Аранђеловчанина, кој већ две ипо деценије живи на »тромеђи срца« између Аранђеловца, Словенских Коњица и Беча, привукло је велику пажњу јавности. Поред поезије коју пише, његове књиге; Срби у Словенији – хроника, Светски рат против једног човека – академик Буровић дисидент бр. 1, Повереник господара Злог, а посебно, његова најновија, десета књига »Ко сте, ви, Хрвати?«, доносе снажну и потресну причу о страдалном животу Срба како у ратним тако и у поратним догађањима у периоду од1914/41/91, па све до данашњих дана.

»Ко сте, ви, Хрвати?«, трактат о културоциду и геноциду римокатолочког хрватског народа и хрватских усташа над српским културним наслеђем и Србима је плод Радовановог вишегодишњег бављења питањима узрока и настанка Независне Државе Хрватске у оваквој екстремно националистичкој и верски затрованој државној творевини.

Аутор је сматрао да се не сме остати немо пред свакодневним и агресивним покушајима Хрвата да фалсификатима и лажима прекрајају историју у своју корист, а на штету Срба. Књига истине, »Ко сте, ви, Хрвати?«, поткрепљења доказима, одговара на сваку изречену и написану хрватску лаж у скриптама покатоличених Срба који величају усташтво, што би, по речима аутора:

«Требало постати света дужност сваког Србина у циљу спасења од тог агресивног народа који би желео на силу постати део модерног европског друштва и бити што даље од стравичних злочина које су починили током своје кратке историје постојања«.

»У књизи је објашњено и зашто су Хрвати приликом отцепљења од Југославије искористили Јеврејина Славка Голдштајна као свог гласноговорника«, (проф др Србољуб Живановић, академик), али и то: »да књигом исписује стотине ауторских текстова доказујући усташка зверства над Србима од Првог светског рата до зверстава у ткзв. Независној Држави Хрватској«. (Проф. др Вјера Рашковић Зец)

И пред тога што књига прати најстрашнију повест и драматичне догађаје у времену никад неугашене, безразложне, хрватске мржње према својим саплеменицима Србима, од којих су и постали, академик Буровић ће записати о кјизи: »Хрватску буржоаски интелектуалци су већ поодавно заслужили једну овакву књигу«, верујући притом: »да ће народни интелектуалци схватити да је књига писана са ножем у срцу, баш као што лекар зарива скалпел у срце свог брата како би га излечио, а не усмртио!«

Захваљујући ауторској неострашћености и постојању оваквих књига спона између хрватске »посебности« и српског културног и историјског наслеђа никада неће, нити сме бити заборављена.

О књигама Радована Б. Милића су надахнуто говорили награђивани писац Војслав Веселиновић добитник престижне награде за најбољи историјски роман 2021 године, затим Владета Коларевић песник, публициста, књижевник и Весна Проковић из аранђеловачке Народне библиотеке »Свети Сава«

Књигу је објавило Словеначко српско друштво »Сретење« из Словенских Коњица.

Рецензенти књиге су: Проф. др Србиљуб Живановић, академик из Лондона и проф. др Вјера Рашковић Зец из Беча.

Записала Снежана Минић
у Аранђеловцу дана 25. 07. 2022

Преузето са: tragovi-sledi.com

Нема коментара

Напишите коментар