У филму „Сарајево сафари“ изнесене гнусне лажи о ВРС; Из Српске затражена забрана приказивања

Тврдње које је у документарном филму „Сарајево сафари“ изнио словеначки режисер и сценарста Миран Зупанич апсолутна су и гнусна лаж, а филм који вријеђа Републику Српску, њену војску и српске жртве рата, поручено је из Српске.

У овом филму Зупанич тврди да су богати странци плаћали могућност да са положаја Војске Републике Српске пуцају по цивилма у ратном Сарајеву, а да су стизали из Београда хеликоптером Војске Југославије.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да овај филм са измишљеном темом и актерима има за циљ сатанитацију српског народа, а једина истина јесте да су током рата у овај град ловци долазили из исламских земаља да лове Србе ради џихада, а на сафари – војници НАТО.

Остојић напомиње да је Сарајево у коме се одвија имагинарна радња овог филма прије рата било српско колико и муслиманско, истичући да сада у овом граду Срба нема, док је Бошњака и џамија све више.

Он наглашава да су Срби у Сарајеву и околини часно и поштено бранили своја вјековна огњишта, земљу својих прадједова коју су у рату одбранили, а у миру морали напустити.

– Одлазећи из родног и никад прежаљеног града, Срби су са собом носили чак и гробове својих предака. Кога у овом граду више нема? Ко је протјеран, а ко је остао?, Ко је џелат, а ко жртва?, Ко је ловац, а ко ловина? – пита Остојић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да је овај филм болесна измишљотина.

– Више од двије и по деценије од завршетка рата у БиХ појави се самозвани режисер Миран Зупанич са, надасве, гнусним измишљотинама о томе како је био, пазите сад, потребан читав ланац оних који су нудили „ловачке аранжмане“, а притом не наводи ниједног свједока за то што тврди – рекао је Којић Срни, додајући да је „ријеч о чистој патологији болесног ума“.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да представници Републике Српске треба да упуте протестно писмо амбасадору Словеније у БиХ и затраже званично извињење словеначке Владе због измишљеног филма „Сарајево сафари“.

Лазић је рекао да је чиста измишљотина филм чија пропаганда има за циљ да прикаже Србе као једине кривце за ратна дешавања у БиХ, а муслимане као жртве рата.

Он каже да је овај режисер имао прилику да током протеклог рата сними стварни филм о злочинима муџахедина над Србима на Озрену, у Возући, Сарајеву и да о томе упозна свјетску јавност и дио међународне заједнице која у сарадњи са муслиманима жели да прикрије размјере ратних злочина над Србима и српске гробнице.

Борачка организација општине Пале позвала је институције и надлежне органе Републике Српске да брзо и оштро реагују на гнусне лажи на рачун Војске Републике Српске које је Зупанич изнио у свом филму.

– Захтијевамо од институција и органа Републике Српске да траже судску забрану приказивања наведеног филма, зато што за све мора да постоји граница, па тако и за монструозне конструкције болесно амбициозних појединаца, који би да стичу популарност преко наше крви – поручују из Борачке организације Пале.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић изјавио је да су апсолутна глупост и лаж тврдње словеначког режисера, те позвао власт да заштити Српску и борце.

Којић је рекао да је очигледно да у данашње вријеме свако може да сними филм и да је ради добре зараде спреман да сатанизује један народ, али и да креира истину онаквом каква њима одговара.

Он је нагласио да је ВРС била честита и часна војска која је бранила свој народ, а да „којекакве бјелосвјетске протуве данас узимају себи за право да причају ноторне лажи јер знају да до сада нико није одговарао за многе тешке квалификације.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак оцијенио је да би се „ловом на људе“ могло назвати оно што се десило у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године над припадницима бивше ЈНА и младим војницима.

Тушевљак је оцијенио да је срамна изјава Зупанича да су „странци плаћали могућност да са положаја Војске Републике Српске пуцају по цивилима“.

– Ако се присјетимо Добровољачке улице и изласка војника из Сарајева, то би се могло назвати „лов на људе“, јер су припаднике бивше ЈНА и младе војнике, у колони која се мирно и споразумно, и без наоружања, повлачила из Сарајева, убијали, тукли и затварали припадници паравојних и параполицијских муслиманских јединица, под командом такозване Армије БиХ и територијалне одбране – каже Тушевљак.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Источно Сарајево Горан Тимотија рекао је да само србомрсци попут Зупанича могу Војску Републике Српске назвати злочиначком и плаћеничком.

Оно што је сигурно, јесте да ће институције Републике Српске покренути све правне радње за санкционисање овог режисера, поручује Тимотија.

Предсједник Скупштине Удружења војних старјешина Републике Српске Благоје Ковачевић истакао је да јавност Републике Српске не смије остати нијема на гнусне измишљотине словеначког режисера, те да правосуђе Српске треба под хитно да предузме одређене кораке.

– Прећутимо ли ово, само ћемо створити алиби да и други несметано наставе да нас на сваки начин блате и обесмишљавају. Сматрам да Тужилаштво Републике Српске под хитно треба предузети кораке да се против овог лажова предузму потребне мјере и ова гнусна лаж истјера на чистину – рекао је Ковачевић, пензионисани пуковник ВРС.

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је да хитно треба забранити приказивање документарног филма „Сарајево сафари“ и улазак Зупанича у БиХ.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да, без обзира на умјетничку машту и креативне слободе, филм може бити опасно средство пропаганде, те послужити за перфидно остваривање политичких циљева и погоршати ионако крхке међунационалне односе у БиХ.

– Наш однос према филму, као и умјетности уопште, не би требало да нас спријечи да се са овом врстом иживљавања над историјском истином обрачунамо – рекао је Мазалица.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бабаљ рекао је да би требало тражити кривичну одговорност за Зупанича због монструозних лажи које је изнио у филму.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је отворено писмо Зупаничу у којем је истакао да су српски војници током грађанског рата у БиХ бранили своје породице и вјековна огњишта и да нису организовали никакав „лов на људе“ на сарајевском ратишту, како је он то представио у новом филму.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да је филм „Сарајево сафари“ измишљотина некога ко жели инстант славу и промоцију и да таквим лажима словеначки режисер поткопава помирење, угорожава суживот и живот Сарајева и Источног Сарајева.

Он је нагласио да Срби нису снимали снимали филмове, ни лажне ни истините, те да је требало да се објави и свијету истина о страдању.

РТРС/СРНА

Нема коментара

Напишите коментар