Зборник радова Књига сјећања и научни часопис Топола представљени на Сајму књига у Београду

Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина на Међународном сајму књига у Београду je 22.10. представила пети број научног часописа Топола и зборник радова Књига сјећања, која обухвата свjедочења преживјелих јасеновачких логораша. Зборник и часопис су представили директорица ЈУ спомен-подручје Доња Градина, виши кусост Дејан Моцл и рецензент Жељко Вујадиновић.

Књига сјећања садржи поред сјећања и предговор који даје историјски контекст онога о чему се свједочи у сјећањима.

Тања Тулековић, директорица спомен подручја Доња Градина подсјетила је да су први број часописа покренули када је било обиљежавање седамдесете године пробоја јасеновачких логораша, тада им је циљ био да окупе један тим људи који се баве том темом.

– Оно што је карактеристично за овај број часописа је да су аутори великог броја текстова профилисани, када је ријеч о истраживању локалних историја. То су људи који на малим срединама са својим истраживањима доказују да је тај злочин геноцида био такав. И да нису урађени детаљни пописи претходних година.

Часопис има неколико рубрика: историјска истраживања, студија о рату и геноциду, документи и сјећања и ставови и прилози. Јавна установа спомен-подручје Доња Градина је 2016. покренула иницијативу за прикупљање фотографија, докумената и предмета жртава концлогора Јасеновац. Одлучили су да у сваком броју објаве и нешто од тога што су прикупили.

– У овом броју имамо прилог предсједнице Градског удружења логораша из Бањалуке Добриле Кукољ која је доставила податке и фотографије својих погинулих рођака у логору Јасеновац – рекла је Тулековићева.

Часописе можете прочитати на званичниј страници Спомен подручја Доња Градина.

Дејан Моцл је говорио о књизи Сјећањаје говорио да је једна од дјелатности јавне установе спомен подрућје Доња Градина и прикупљање вербалних свједочења. Књига садржи 28 сјећања преживјелих и груписани су по селима у којима су се ти људи налазили.

– Осм појединачне судбине можемо да пратимо и преплитање судбина становника одређеног села или регије. Види се тачан метод на који су усташе спроводиле над становништвом дубичког краја – рекао је моцл и дода да им је план да идуће године сјећање буде објављена и на енглеском језику.

Мр Жељко Вујадиновић каже да пет бројева часописа Топола и одређене монографске публикације и публикације које су се појавиле у посљедњих неколико година већ сада дају за право свакоме да кажу да се само спомен подручје са својим људима и снагама, својим капацитетима профилисало да буде носилац свих активности које се односе на проучавање система концентрацоног логора Јасеновац.

Драгана Бокун

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар