Најтраженија књига на штанду Српске „Староставне горажданске књиге“

Повеља успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига, припала је дјелу „Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије“ Биљане Самарџић, у издању издавачке куће „Филип Вишњић“ и СПКД „Просвјета“ уз подршку Републичког секретаријата за вјере.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић уручио је данас ово признање директору Републичког секретаријата за вјере Драгану Давидовићу и директору Издавачке куће „Филип Вишњић“ Дејану Мастиловићу.

Цицовић је рекао да се у години у којој се обиљежава 800 година самосталности Српске православне цркве и 500 година Горажданске штампарије, ово дјело издвојило и као значајно научно дјело које освјетљава књижевни језик Срба у 16. вијеку, као и друштвено-историјски положај српског народа на подручју средњовјековне Босне.

– Издање професорке Самарџић је, вријеме ће показати, допринос нашој науци, изучавању српског језика и мислим да је заслужило да добије и признање Београдског сајма за допринос науци – рекао је Цицовић.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је, примајући Повељу на свечаности на штанду Српске на Београдском сајму, да је ово издање дио пројекта обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве и 500 година од почетка рада српске Горажданске штампарије, који је усвојила Влада Републике Српске 2018. године.

Он је истакао да је ријеч о капиталном, начуном дјелу, које има изванредну, ријетко поновљену графичку вриједност и представља синтезу људи, који су радили на томе – и професорице Самарџић и штампарије и издавачке куће „Филип Вишњић“, која је опремила дјело, и свих институција Републике Српске.

– Ми имамо овдје концентрисано у једној књизи све најбоље што књига може да пружи – сјајан научни рад и сјајну штампу и надасве, сјајну припрему, односно обраду самог издања. То је круна овога посла у којем смо жељели да покажемо шта значи имати српску штампарију прије 500 година и како и на који начин то прославити – рекао је Давидовић.

Он је напоменуо да на пројекту обиљежавања 500 година од оснивања Горажданске штампарије ради неколико института и појединаца.

Према његовим ријечима, у оквиру овог пројекта објављена је поштанска марка, одржана свечана акадмија и изложба графика, а почетком новембра ће бити организован и научни скуп посвећен Горажданској штампарији.

Директор Издавачке куће „Филип Вишњић“ Дејан Мастиловић оцијенио је да је ово једна од најзначајнијих књига и монографија која се појавила протеклих десетак година на Београдском сајму књига.

Мастиловић је рекао да је ово начуно дјело заслужило да буде проглашено и за издавачки подухват године, имајући у виду да у вријеме оснивања Горажданске штампарије на овом простору, осим двије српске, уопште није било других штампарија.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар