Жртве у Старом Броду не смију бити заборављене; 78 година од страдања 6.000 Срба

У Старом Броду код Вишеграда обиљежено је 78 година од страдања више од 6.000 Срба из долине Kриваје, Романијског платоа и Горњег Подриња, које су припадници усташке Црне легије под командом Јуре Францетића на звјерски начин убиле у прољеће 1942.године.

Са данашег скупа је поручено да жртве не смију бити заборављене и да се неће дозволити прекрајање историје.

Преживјеле жртве усташког злочина добро се сјећају својих џелата.

– То су учиниле здружене усташке снаге под командом Јуре Францетића, сатник Зулфага Думоњић, Хасан Ербат са Сокоцa – прича Спасоје Ђерић, жртва злочина.

Тезу да једну трећину Срба треба побити, једну протјерати и једну покрстити усташе су оставриле у Милошевићима и Старом Броду.

– Јуре Францетић са својом усташком хордом у чијем саставу морам напоменути је било доста представника муслиманског народа су имали један једини циљ а то је да униште становништво овог простора ,и на жалост 6.000 невиних цивила, стараца, жена дјеце изгубили су своје животе само зато што су Били Срби – рекао је Слободан Жупљанин, изасланик предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Злочин над Српским народом за вријеме НДХ годинама је зарад братства и јединства заташкаван.

– Почев од Јасеновца, Градине, Гараваца, Шушњара, Пребиловаца , Јадовна бројних јама и овдје великог страдања у Старом Броду. На жалост комунистички систем у преиоду своје владавине на овом простору по други пут је убио жртве тиме што их је потпуно негира – истакао је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Злочин над српским народом у долини Дрине 1942. године никада не смије бити заборављен.

– На ово мјесто се мора долазити. Дјеца, екскурзије да буде обавезан програм у средњим и основним школама да виде на који начин су звјерски убијани људи само зато што су Срби – напоменуо је Бошко Томић, савјетник српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика.

– Наша порука нараштајима које долазе да се овакве ствари никада више не понове и не смијемо заборављати и то морамо преносити са генерације на генерацију – поручио је Младен Ђурђевић, начелник општине Вишеград.

У знак сјећања на више од 6.000 Старобродских мученика на стрмим обалама Дрине подигнуто је спомен обиљежје, капела и музеј са склуптурама у Дрини које симбоолизују српске жртве.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар