АКТУЕЛНО:

10. Личко првенство у бућању – 2023.

Велика Попина у Лици је насеље удаљено око 20 км од Грачаца. Насељено је искључиво српским становништвом. До овога посљедњег рата имала је око 500 житеља ,а сада тренутно има стално насељених око 40 становника. Храмовна слава је Свети Пророк Илија у чију част је саграђен велелепни храм 1876. године, на мјесту мањег храма. Постоји и народно предање да је у Попини био најзападнији и најстарији српски манастир, запаљен у Првом крсташком рату.

Попињци већ десет година узастопно одржавају аматерско такмичење у бућању под називом Личко првенство у бућању. На овом такмичењу окупљају се Попињци из цијелога свијета, који у завичај долазе да обиљеже храмовну и сеоску славу Св. Прор. Илију.

Играло се у двије групе, свако са сваким. Такмичење је организовано на два игралишта. На првенству су узеле учешћа екипе: Владимировац, Врпоље, Зрмања, Зубери, Новаковићи, Подљут и Подмила. Укупно 7 екипа и 22 такмичарa.

Спонзори овог првенства били су Попињци из дијаспоре и војвођанске фирме: KWS, Bayer и PIONEER, које су донирале за прва четири мјеста мајице и за 5.6. и 7. мјесто качкете.

Начелник Опћине Грачац Роберт Јуко није се одазвао на позив да отвори ово јубиларно првенство, па је исто отворио предсједник Удружења Еко Чуваркућа Ђорђе Стојсављевић. Поводом јубилеја установљен је и прелазни пехар посвећен Николи Новаковићу, атлетичару из Велике Попине који је био побједник Балканских олимпијских игара, одржаних у Загребу 1936. године. Пехар је по први пут припао екипи Подмиле из Велике Попине, гдје се и родио овај врсни атлетичар. У вези са њим постоји анегдота да у Попини није смио за опкладу бацати камена са рамена, јер је у то вријеме Попина била пуна горштака и јаких људи.

Послије такмичења и додјеле признања настављено је дружење такмичара уз врућу личку јагњетину.

Ранг:

  1. Подмила
  2. Подљут
  3. Врпоље
  4. Владимировац-Попина
  5. Зубери
  6. Новаковићи
  7. Зрмања

Прво мјесто – екипа ПОДМИЛА Милан Грубишић, капитен, Небојша Новаковић и Раде Грубишић

Друго мјесто – екипа ПОДЉУТ Зоран Стојсављевић, капитен, Милош Стојсављевић и Никола Стојсављевић

Треће мјесто – екипа НОВАКОВИЋИ Бошко Стојсављевић, капитен, Жељко Грубишић и Драган Шепа

Најбољи бућач је Милан Грубишић.

Најстарији такмичар Блаже Вуцеља. Најмлађи је Драгољуб Лукић.

Ове године организован је и маратон 3.500 метара на којем је трчало 29 учесника.

Фејсбук група Еко Чуваркућа Велика Попина

Нема коментара

Напишите коментар