Одржано Друго Завичајно вече у Војнићу

У организацији Српског Културног Друштво Просвјета пододбор Војнић 28.јула одржана је традиционална манифестација „Завичајно вече“  у Дому културе у Војнићу на Кордуну.

Уз госте из ХКУД „Св. Анте – Херцег Босна“ и сусjедног  Пододбора из Крњака манифестацију су ове године обогатили  својим изведбама гости из Пододбора из Коренице, КУД  „Ћирило и Методије“ из Бусија  и КУД „Вук Караџић“ из  Чонопље.

КУД Ћирило и Методије

КУД Анте Херцег Босна

Предсједница СКД Просвјета Нада Малбаша у изјави за „Српско коло“ захвалила се Савјету за националне мањине Републике Хрватске и  Туристичкој заједници Општине Војнић који су суфинансирали манифестацију.

„Вечерашњи скуп увеличали су наши бројни гости и пријатељи уз чију подршку опстајемо,  напредујемо и имамо велику вољу за даљим радом. Захваљујемо се Градској општини Земун  и председнику Гаврилу Ковачевићу што су помогли долазак наших гостију из КУД-а Ћирило и Методије“, истакла је Нада Малбаша, која се подсјетила и почетака у раду СКД Просвјета пододбор Војнић који је основан 2003. године.

„Данас се друштво састоји од двије секције, фолклорна и ликовно литерална. Наш поодбор броји 35 чланова. Наступали смо широм Хрватске, у иностранству, а наравно и у региону, Босни и Херцеговини и Србији. Пододбор Војнић од почетка дјеловања највише је фокусиран на дјечји фолклор чији је руководилац  Долорес  Гаћеша.  Прошле године СКД Просвјета пододбор Војнић је самостално организовао прву годишњу манифестацију, односно концерт, који се одржава дан прије „Зелене ноћи“, која је под организацијом Ногометног  клуба „Петрова гора“. Манифестацијом „Завичајно вече“ смо подстакли очување гастрономских рецепата нашег завичаја кроз презентацију традиционалних јела наших предака свим нашим гостима, а у оквиру манифестације одржан је богат  концерт културно-умјетничких друштава из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине и других земаља“, рекла је Малбаша за „Српско коло“ додајући да је поносна што овај скуп има све већи одзив како културно-умјетничких друштава тако и публике, који су заинтересовани за њихов рад и активности.

„Својим радом трудимо се да квалитетно попунимо слободно вријеме д‌јеци са подручја Кордуна, да чувамо нашу традицију  кроз ове манифестације узевши у обзир да се тих дана осим културних одржавају и бројне спортске манифестације под окриљем Ногометног клуба  „Петрова гора“- поручила је Малбаша.

У оквиру програма уручене су захвалнице учесницима и онима који су највише помогли у организацији Завичајне вечери. Посебна захвалност упућена је Милету Малбаши, власнику фирме „Кордун транс“ који је обезбиједио смјештај дјеце из КУД-а са Бусија током посјете  Војнићу.

Међу важним гостима манифестацији си присуствовали начелник општине Крњак Перица Матијевић, у име Удружења Кордунаша потомака  и пријатеља Кордуна Петар Шаула, у име  Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, предсједница СКД Просвјета пододбор Крњак Горанка Мандић, Татјана Влачић Вујичић из Удруге „Кордунашица“ и многи други.

 

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

 

Нема коментара

Напишите коментар