14. Дани веселе машине у Кљајићеву и 11. Дани дестилат ракије шљивовице

Бурдушево брдо, ракијски казани у пуном замаху

У недјељу 10. септембра 2023. у прелијепом амбијенту воћњака на Бурдушеву брду у организацији Удружења виноградара и воћара ,,ВИСОВИ,,Кљајићево је одржана, уз присуство многобројних гостију и удружења сродних воћарско-виноградарских својеврсна и необична манифестација такмичење у печењу ракије шљивовице.

Наиме 12 казана који су пристигли из околних мјеста од Чуруга, Црвенке, Станишића, Сомбора и Кљајићева се надметало за најбољу испечену ракију од кома шљива.

Расположење, дружење, размјена искустава и такмичарски дух су красили ово надметање. Неизбјежна је била и проба гурманских специјалитета, а дружење није могло да протекне и без божанске капљице. Запјевало се, све је протекло у најбољем реду и вријеме их је заиста послужило, рекао је за српско коло Бранко Шоштарић.

По оцјени жирија: Шајатовић Н, Лазаров Г. и Марјановић И побједник овогодипшње традиционалне манифестације је екипа из Станишића са мајстором Буловић Јован-Рз и помоћник Кривошић Илија, друго мјесто екипа из Црвенке Јаковић Вељко и Дубравка, а треће мјесто екипа из Кљајићева отац и син Гвојић Марко и Чедомир. Првонаграђени су добили уз медаље и дипломе и пригодне пехаре.

У овиру Дана веселе машине је и и по 11. пут одржана манифестација Златни дестилат ракије шљивовице, ту су се надметале ракије годину и старије. Овај пут је пристигао рекордан број узорака 102 што чини ову манифестацију са најбројнијим узорцима у Србији по једној категорији, узорци пристигли из 28 мјеста од Андријевице, Рашке и осталих мјеста, а радује и учешће 40 узорака из Кљајићева. Побједник је Раде Боговац из Сомбора, друго место дијеле Суботић Мирко из Кикинде и Миличић Радован из Чуруга, а треће место је освојио Владе Огар из Кљајићева.

Првонаграђени су на дар поред диплома и медаља добили на дар умјетничке слике настале на ликовној колонији Висова, а Владе Огар као најбоља оцјењена ракија из Кљајићева је понио и титула Најбоља ракија Кљајићева за 2023 год. Веселом расположењу је допринио оркестар Бране Поповића, а добро јело, које су зналачки припремили, овчетина са купусом Вулетић и Драгојевић,а за доручак кобасица у лепињи. Да није било уштипака које су спремиле чланице Удружења Гоца, Љуба, Дана нешто би недостајало јер су се гости навикли на ове колаче вруће спремљене.

У гостима су били представници Града Сомбора Зорић и Савић, као Јована Булаја и предсједник савјета МЗ Кљајићево који су значајно помогли ову манифестацију, представници Завичајног клуба Кордунаша из Београда, као осталих 14 удружења који су нам били драги гости.

Предузеће Никша Аграр и ЈП..Чистоћа је такође помогао да ова манифестација протекне у најбољем реду.

Организатори су се својски трудили да све протекне у најбољем реду да такмичари, гости и учесници понесу лијепе утиске и да нам идуће године поново дођу на мали јубилеј традиционалне манифестације 15. ДАНИ ВЕСЕЛЕ МАШИНЕ У КЉАЈИЋЕВУ.

Бранко Шоштарић

Нема коментара

Напишите коментар