Најбољи ученици из Херцеговине посјетили Београд и Скупштину Србије

Захваљујући ангажовању бившег народног посланика Дејана Стошића из Смедерева, педесеторо најбољих ученика основниих школа из Херцеговине, који бораве у петодневној посети Србији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, посјетили су Београд и обишли Скупштину Србије.

Тамо их је угостио је председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић. У свом обраћању изразио је задовољство што има прилику да их поздрави у Дому Народне скупштине, који је, како је рекао, и њихова кућа.

Истакао је овом приликом да Народна Скупштина представља историјски и културни споменик који сведочи о постојању и трајању наше државе и народа, али и да Дом Народне скупштине представља место где се спроводи државна политика која подразумева изградњу државног и националног самопоуздања кроз јасне резултате.

-Том политиком данас водимо рачуна и о нашој блискости, чувамо своју културу, језик, негујемо своје ћирилично писмо и бринемо о сваком човеку, а посебно нам је битно да ту бригу покажемо за припаднике српског народа, где год да они живе, било да је реч о региону, непосредном окружењу, или на неком другом месту – рекао је Орлић.

Он је додао да држава води политику јачања Србије, која се огледа кроз отварање фабрика, градњу аутопутева и железница, али и кроз улагања у школе, универзитете, нове технолошке паркове и институте, клиничке центре. Такву политику, истакао је, предводи председник Републике Србије Александар Вучић, спроводи је Народна скупштина, а реализује је Влада Србије.

-Велико хвала онима који су организовали и омогућили ваш боравак у вашој Србији, лепе и важне дане које можете да проведете сада, не само да видите лепоте ваше Србије, него и да осетити њену љубав. И да знате, она је увек ту за вас, а сви ми знамо да са вашом љубављу коју ви сви имате за Србију, мало шта на овом свету може да се пореди. Нека увек буде тако. Увек гледајте и ви шта можете за своју Србију да учините, а да знате, у њу сте, као и у сваки град у њој и свако место, а посебно у овај Дом, увек сте више него добродошли, јер то је ваша кућа – закључио је Орлић.

Госте је поздравио и заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Милимир Вујадиновић.

-Желим да се захвалим организатору ове посете доскорашњем посланику Дејану Стошићу, који се труди да као појединац, у сарадњи са друштвима, следи оно што је званична политика Републике Србије и што јесте замисао коју у задње време проводимо на нивоу Министарства спољних послова, односно Управе за дијаспору, где је циљ да свако наше дете из региона барем једном током свог школовања посети Републику Србију, њене знаменитости, њене најважније градове и институције, међу којима је и Народна Скупштина Републике Србије – рекао је Вујадиновић.

Током посете, основци из Берковића, Невесиња, Требиња, Билеће, Гацког и Љубиња имали су прилику да обиђу здање Дома Народне скупштине, а представљени су им и едукативни садржаји кроз које су се упознали са начином и делокругом рада Парламента.

Претходно, за најбоље ученике из Источне Херцеговине организована је посета Војном музеју на Калемегдану, током које су се, уз стручно вођење, упознали са војном историјом и традицијом Србије.

Током боравка у Србији основци из Херцеговине смештени су у Смедереву, где ће се у четвртак дружити са својим вршњацима из ОШ “Јован Цвијић”, који су раније били њихови гости.

Смедеревске новине

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар