Патријарх Порфирије освештао земљиште за изградњу храма посвећеног јасеновачким мученицима

Патријарх српски Порфирије освештао је данас земљиште и часни крст за нови храм у Виноградској улици на Новом Београду, посвећен јасеновачким мученицима и тим поводом рекао да је Јасеновац највеће и најсветије место у српском народу. Празник Светих мученика јасеновачких обележава се 13. септембра, што је и разлог зашто је освештање обављено данас, саопштила је Српска православна црква.

„То је парадокс Јеванђеља Христовог, парадокс вере наше. Управо онда када смо слаби и немоћни, управо онда када страдамо, али не макар како и не за било кога, него онда када страдамо за име Христово сведочећи њега као свог Бога и свог спаситеља, онда је то страдање добит. Онда је то страдање победа”, рекао је патријарх.

Како је оценио, јасеновачки мученици су часна трпеза на којој се сабира наш народ. „Отуда је Јасеновац најсветији наш храм. Отуда су мученици јасеновачки најчаснија и најсветија часна трпеза са које засигурно, када се Богу и мученицима јасеновачким обраћамо, Бог чује наше молитве. Мученици јасеновачки баш због тога што су светитељи Божји, што су мученици за веру, за веру православну, не своде се само на један мали географски простор”, истакао је патријарх.

Према његовим речима, храм се посвећује Светим мученицима јасеновачким да бисмо подсећали и себе и све који ће храм гледати и који ће долазити у њега да, као што су мученици јасеновачки дали све за Христа и Христа ни за шта, и наш живот у тим речима у том духу добија свој пун смисао.

„У храму ми остварујемо јединство које је суштинско. У храм долазимо да постанемо једно не у некој идеји овог света, не у било чему, јер није свако јединство благословено, није свако јединство спасоносно. Када се уједињујемо једном вером у Христу, онда је то наше јединство јединство у лепоти, у радости, у љубави, у истини”, навео је патријарх. Патријарх је подсетио да је храм место где сваког човека препознајемо као свог ближњег и као свог брата.

П-портал.нет

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар