АКТУЕЛНО:

Мирна протестна шетња за одбрану Светих новомученика Јасеновачких

Протестна шетња биће одржана у среду 13. септембра, на Дан светих новомученика Јасеновачких. Почетак је најављен за 11:55 часова испред зграде Владе Р. Србије у Немањиној 11.

Протестни скуп организује Друштво српских домаћина са националним организацијама: удружењима Крајишника – које представља пуковник у пензији Мирко Радаковић, преживела деца логораши Јасеновца Смиља Тишма и логора Јадовно Гојко Рончевић, уједно и директор Института Дијана Будисављевић, Удружење грађана Јадовно 1941. из Бањалуке и истоимено удружење из Београда, која представљају Душан Басташић и Момчило Мирић; Родољубиви сабор и Покрет српске саборности – проф. др Алек Рачић; Удружење Ко Нам Трује Децу – пуковник Зоран Јовановић; Удружење Стара Бежанија – председник Волга Илић које се стара о одржавању гробнице око 8.000 убијених у логорима Земун 1 и Земун 2 у време НДХ 1941-1944. – данас преименованог као Старо Сајмиште.

На скупу се очекује више од 100 учесника са транспарентима посвећеним подршци усвајању Резолуције о Геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ 1941-1945. – коју је 2021. поднела најстарија народна посланица и преживела девојчица усташког логора Јасеновац Смиља Тишма, и Захтев Влади Србије да се смене директор Дејан Ристић и председник УО Музеја геноцида епископ Јован Ћулибрк, који тенденциозно умањују број српских жртава у логору Јасеновац и уопште у НДХ као и против ревизионизма историјских чињеница о Геноциду над Србома, Јеврејима и Ромима у току Другог дветског рата.

На протесту ће се користити возило са озвучењем и два приватна возила за превоз преживеле деце логороша из усташких логора Јасеновац и Јадовно а који не могу да пешаче до Патријаршије.

Испред Владе Србије учесницима скупа обратиће се два репрезентативна говорника а водитељ скупа ће бити Проф. др Миладин М. Шеварлић.

Испред зграде Патријаршије СПЦ, окупљенима ће се обратити председник УГ Јадовно 1941. из Бањалуке др Душан Басташић.

Говорници ће указати на поновно „убиство“ српских жртава у време НДХ, ревизију и фалсификовање историје као и највећим антисрпским фалсификаторима историјских чињеница о страдању Српског народа у НДХ – које је аргументовано у последња два броја недељника Печат на десетак страна својих ауторских текстова документовао академик Василије Крестић.

Протестна колона учесника кретаће се од зграде Владе Србије у Немањиној 11, кроз улицу Кнеза Милоша до Народне скупштине где ће учесници предати захтев народним посланицима за усвајање „Смиљине“ Резолуције и где ће се обратити један од учесника протеста.

Колона ће наставити Тргом Н. Пашића, преко Теразија и Кнез Михилове улице до зграде Патријаршије.

Организациони одбор

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар