Овогодишње окупљање на Алеји протекло уз поруке мира

На гробљу Алеја у Вуковару градско Веће српске националне мањине организовало је комеморативни скуп у знак сећања на погинуле у рату.

Српска заједница се по дугогодишњој и устаљеној традицији окупља прве суботе у септембру како би одала поштовање свим погинулима у рату деведесетих година у Вуковару и околини. Тако је било и овог пута када је у организацији Већа српске националне мањине 9. септембра организован скуп након литургије у Саборној цркви светог Николе. Окупљање је почело парастосом у самом храму који је служио парох негославачки протојереј-ставрофор Драгомир Живанић.

Скуп се након тога преселио на српско војничко гробље Алеја где је код централног крста одржан помен свим погинулим, убијеним и несталим Србима из Вуковара, а помен је служио парох друге вуковарске парохије протојереј-ставрофор Миљен Илић. На Алеји се ове године окупило педесетак људи, чланова породица страдалих као и представника српских институција, удружења, организација и политичких странака.

– Овогодишња порука је да сви ми, па и жртве које су изгубиле своје животе, треба да имају мир. Жртве треба да имају мир пред Богом, а ми да живимо даље у миру у овом граду како би нам живот био лакши са свим људима који овде са нама живе – каже председник Већа српске националне мањине града Вуковара Зоран Роквић који је на ту функцију ступио након недавно одржаних мањинских избора и који је ове године по први пут одржао говор на Алеји.

– Веће српске националне мањине и Самостална демократска српска странка већ дуго се залажу да се судбине несталих расветле како би породице могле негде да запале свећу за своје најмилије. Овде се окупљамо како би одали почаст свим страдалима и несталима у ратним дешавањима. Не смемо заборавити ко смо, шта смо и где смо и у тим потрагама не смемо да изгубимо себе и треба да мислимо на будућност нашу, али и следећих нараштаја – рекао је у свом говору Роквић уз поруку да је свима неопходан мир.

На самом крају обележавања венце су положили организатори, а уз њих и представници Удружења српских породица цивилних жртава Против Заборава, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Заједничког већа општина, Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније, градске организације Самосталне деомократске српске странке, вуковарског пододбора Српског културног друштва Просвјета, удружења пензионера из Вуковара и Борова насеља те Демократског савеза Срба.

Након заједничке молитве и положених венаца учесници овогодишњег помена заједно су у колони прошетали Алејом што је такође један устаљени облик присећања на страдале. Комеморације се сваке године одржавају почетком септембра јер су управо тада почела највећа ратна разарања, а људи масовно губили животе у рату чије су последице и ране живе и данас, више од тридесет година након престанка ратних дејстава. Бројни проблеми које је српска заједница имала у годинама након рата присутни су и данас. Не постоји јединствени списак погинулих и околности под којима су страдали, пуно породица још увек тражи своје нестале, а за злочине и убиства пре почетка и за време трајања рата још увек нико није одговарао.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар