АКТУЕЛНО:

„300 ЉУДИ ИЗГУБИЛО ЖИВОТЕ У ОДБРАНИ“: Обиљежено 30 година од одлобођења Власенице

У Власеници је данас обиљежен Дан ослобођења општине у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, 30 година од како је српски народ формирао своју власт у овој локалној заједници.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић изјавио је новинарима да је ово један од важнијих датума у новијој историји, дан када су борци спријечили да се понови сценарио из Другог свјетског рата.

– Наш народ је сигурно мало и забораван, због чега смо сами криви. Народ на подручју општине Власеница је у Другом свјетском рату изузетно страдао, велики масакри и злочини су се десили, прије свега у Рашића Гају, гдје је око седам до 10 свештеника убијено, гдје је један закуцан о букву, што говори о страхоти тих злочина – рекао је Ђурић.

Он је навео да је прије 30 година народ био сложан, иако то свјетска заједница и бошњачка страна покушава да представи на неки искривљен и погрешан начин, да је почињен неки геноцид.

– Морамо се борити против тих неистина, само истином. Оно што смо радили је било потпуно исправно, само смо се борили за слободу српског народа и, као што кажу, слобода увијек треба да се пише великим словом – стакао је Ђурић.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић подсјетио је да је са подручја ове општине живот изгубило више од 300 бораца, што је за овај мали град превише.

– Треба да им одамо дужно поштовање јер, захваљујући њима, ми данас можемо да славимо Дан ослобођења – поручио је Симанић.

Симанић је рекао да су на овај дан били принуђени да се бране јер су, захваљујући оперативним подацима, сазнали да су направљени спискови за ликвидацију Срба, као што је био случај и у Другом свјетском рату.

– Предухитрили смо их, изашли смо и запосјели читаву Власеницу, тада смо били јединствени, нико нам ништа није могао. Морам напоменути да је одбрана морала бити најтежа – ратом који нико није желио – напоменуо је Симанић.

Он је подсјетио да данас, након 30 година, поново морају да потенцирају на јединству, на слози, да се одбрани Република Српска, која се некима не свиђа.

Представник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца Власеница Нада Нинић рекла је да с поносом прослављају овај дан, присјећајући се бораца и цивила који су животе дали за ослобођење Власенице.

– Нажалост 30 година је прошло, а боримо се и данас за опстанак наше Републике, пошто су велике силе устале да нас угасе, да нас нема, а 26.000 и више живота дато је за нашу Републику Српску коју морамо бранити, морамо се борити за слободу – изјавила је Нинићева.

Нинићева је подсјетила да су у ослобођену Власеницу дошле многе породице које су напустиле своја огњишта, преносећи само гробове најмилијих, због чега се треба јако борити за опстанак Српске.

Обиљежавању 30 година од ослобођења Власенице присуствовали су представници локалне власти са челу са начелником Мирославом Краљевићем, те представници институција и борачких удружења, бројни грађани који су положили цвијеће код спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске на Војничком гробљу, након чега је служен парастос у Цркви Светих апостола Петра и Павла и организована посјета Спомен-соби.

Први пут од обиљежавања Дана ослобођења, у Дому културе одржан је историјски час, гдје је представљен слијед догађаја прије 21. априла 1992. године, који је био кључни датум за настанак данашње Власенице, те након тог датума.

У културном програму наступили су ученици власеничке основне и средње школе, дјеца из обданишта, те књижевник Аћим Тодоровић са пригодном бесједом.

(Срна)/Новости

Нема коментара

Напишите коментар