Голдштајн: Тридесет година траје усташофилија

Историчар Иво Голдштајн сматра да је у Хрватској током протеклих 30 година почео процес ревизионизма, усташофилије и неоусташтва, те да је посљедица тога оживљавање поздрава „За дом спремни!“.

Голдштајн је незадовољан чињеницом да се у Јасеновцу не може организовати јединствена комеморација жртвама усташа.

– Није у реду да се бискупи моле за жртве Блајбурга, али не и за јасеновачке – навео је Голдштајн.

Он је за Н1 упозорио да је проблематично што поједина министарства годинама финансирају пројекте и књиге који су јасно ревизионистички и усташофилски.

– То су кругови који форсирају причу о Јасеновцу након 1945. године, што је лаж, увреда и идиотизам. Неки са тим измишљотинама иду до 1952. године. С тим треба престати и Влада то треба да осуди и прекине финансирање таквих ствари – сматра Голштајн.

Комеморација у Спомен-подручју Јасеновац обиљежава се у знак сјећања на 22. април 1945. године и пробој логорашаод којих је преживјело њих 169. Уједно се одаје почаст свим страдалим и преживјелим логорашима.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар